Hopp til innhold

– Vålnes ble forsøkt drept året før han forsvant

I Vålnes-saken skal tidligere samboer til Per Vålnes i avhør ha innrømmet at hun året før Vålnes forsvant skal ha bedt om hjelp til å drepe han. Det går fram av rettsdokumenter som nå er blitt offentlig.

Den drapssiktede kvinnen i Balsfjord skal flere ganger ha bedt om hjelp til å drepe Per Vålnes.
Det går fram av rettsdokumenter som nå er blitt offentlig.
Politiet mener i tillegg telefonavlytting og tekstmeldinger styrker mistanken mot de tre som er siktet i saka.

I fengslingskjennelser i Vålnes-saken var det i 2010 at den nå 42 år gamle kvinnen skal ha kontaktet en navngitt person, og bedt om hjelp til å ta livet av sin daværende samboer Per Vålnes.

Ifølge fengslingskjennelser fra retten, som VG har fått tilgang på, skal kvinnen også ha gjennomført et drapsforsøk på ham. Hun skal også ha bedt flere personer, deriblant sine medtiltalte, om hjelp til å ta livet av Vålnes kort tid før han forsvant.

Politiet mener i tillegg telefonavlytting og tekstmeldinger styrker mistanken mot de tre som er siktet i saka.

Kvinnens advokat vil ikke kommentere saken overfor VG. Heller ikke politiadvokat Morten Hermansen ved Troms politidistrikt ønsker å utdype detaljene rundt drapsforsøket overfor avisa.

Se leder for krimredaksjonen i NRK, Olav Rønnebergs analyse av Vålnes-saken så langt her:

Den drapssiktede kvinnen i Balsfjord skal flere ganger ha bedt om hjelp til å drepe Per Vålnes. NRKs Olav Rønnerberg kommenterer.

Siktet for drap

Kvinnen og to andre er siktet for overlagt drap etter at Per Vålnes forsvant fra sin bolig i Balsfjord for tre år siden.

Den siste sikre observasjonen av Per Vålnes var på hans eget 50-årslag i november 2011. Ifølge fengslingskjennelsene mener politiet at Vålnes ble drept på kvelden 26. november 2011, eller den påfølgende søndagen.

I desember 2011 ble Vålnes meldt savnet av sin tidligere samboer. I oktober året etter ble hun, hennes nye samboer og en mannlig venn av paret arrestert og siktet for drap.

Ingen av de tre har innrømmet drapet i avhør, og liket etter Vålnes er ennå ikke funnet.

Etter 13 måneder i varetekt, ble de tre siktede løslatt i desember i fjor. Årsaken til dette var i føge politiet at det var usikkerhet rundt hvor lang tid det kunne ta før en eventuell rettssak ville starte.

Søker under gjestestue

Politiet startet i november et omfattende gravearbeid ved Vollan gjestestue i Nordkjosbotn. Her jobbet to av de siktede i tiden da Vålnes forsvant. Det nye tilbygget på gjestestua ble også bygget i det samme tidsrommet.

Politiet har fått tillatelse til å søke under gulvet i tilbygget. De har tatt opp betongen, og graver ut masser opp til tre meter under bygget for å søke etter levningene etter Vålnes.

Søket i de første rommene ble avsluttet uten resultat, men politiet fortsetter søket i nye områder av tilbygget. Ifølge regionlensmann Andreas Nilsen er politiet mer enn 50 prosent sikre på at Vålnes ligger under gjestestua.

Før søket under gjestestua har det blitt gjennomført flere resultatløse søk etter Vålnes. Det ble søkt i grunnen under eiendommen hans i Balsfjord, og det ble søkt med miniubåt i Sørfjorden i Ulsfjord.