NRK Meny
Normal

Uvaksinerte i front

Apotekansatte frykter influensarush torsdag. Se video.

Ann-Mari Jernsletten

Apoteker Ann-Mari Jernsletten i Vadsø mener apotekansatte må få vaksine mot svineinfluensa så fort som mulig. Foto: Arnstein Jensen, NRK.

Fra torsdag får du kjøpt influensamedisin uten resept fra lege på alle apotekene i Norge.

Men staten har ikke prioritert å gi influensavaksine til apotekansatte. Nå frykter de ansatte influensarushet som trolig kommer.

- Ikke forberedt

Apoteker Ann-Mari Jernsletten ved Vadsø Apotek er blant de som ikke blir regnet som medisinsk personell i det som kalles frontlinje. Dermed har verken hun eller andre apotekansatte fått vaksinen mot svineinfluensaen,

- Vi er ikke forberedt på å få mange syke folk hit. Men vi jobber nå med å bli vaksinert. Vi ringer rundt til nabokommuner og spør om de har vaksiner til overs som vi kan få, sier Jernsletten til NRK.

Ber staten om vaksine

Smittefaren til de bak apotekdisken som ikke har blitt vaksinert, vil øke betraktelig fra torsdag av.

- Dersom apotekansatte her blir smittet og syke, kan det hende at folk på vente ei godt stund på å få medisinen sin, sier hun.

Apotekforeningen har nå bedt staten om at også apotekansatte må få vaksinen.

Overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet understreker at de apotekansatte bør prioriteres høyere i vaksinekøen.

– Det er kommunene som har det endelige ansvaret, men vi oppfatter det dit at apotekpersonell, særlig de i skranken, er inkludert i prioriteringslisten. Hovedbudskapet er at særlig skrankepersonell regnes som personell det er aktuelt å vaksinere, sier Iversen til NTB.

– Apotekerne stiller likt med veldig mange andre som er utsatt for smitte, det kan være bussjåfører, offentlig ansatte, politi og lignende. Det er mange grupper vi gjerne skulle ha vaksinert. Men vi mener det er viktig å prioritere apotekansatte, sier Iversen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.