NRK Meny
Normal

Ungdom sprer nakenbilder på nett - kan bli straffet

Mange tenåringsjenter tror de blir populære om de sender nakenbilder av seg selv til eldre gutter. I stedet opplever de å bli misbrukt og latterliggjort.

Ungdom og sosiale medier

Vil du ikke at foreldrene dine skal se bildene dine, har du passert en grense, sier lensmann Arnold Nilsen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det kan til og med være gutter som konkurrerer om hvor mange bilder de får tak i, sier Ida Helene Pedersen (17).

Hun går andreåret på Senja videregående skole i Finnfjordbotn, og kjenner til flere tilfeller der unge jenter i 14-15-årsalderen blir presset for nakenbilder.

– Jeg har hørt om ei jente, for eksempel. Gutter på min alder har henne på snapchat og spør om hun kan sende bilde fordi hun er så fin. Siden guttene er eldre, tenker hun at «Yes, endelig får jeg oppmerksomhet og blir populær».

Klassekameraten hennes, Daniel Thomas Edwards, har også flere eksempler på unge jenter som blir misbrukt på denne måten.

– Jeg har sjøl blitt vist et bilde en gang av ei ung jente. Hun har antakelig vært veldig godtroende og tenkt at han hun sendte bildet til, sikkert ikke kom til å vise det til noen flere, eller lagre det over tid, sier han.

Tenåringsjenter misbrukes på sosiale medier

Ida Helene Pedersen og Daniel Thomas Edwards på Senja videregående skole er skeptiske til den store mengden nakenbilder som verserer på sosiale medier.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Utbredt fenomen

Ifølge lensmann Arnold Nilsen på Finnsnes politistasjon er den klassiske varianten slik: Ei ung jente lar seg fotografere avkledd eller helt naken av en hun har et fortrolig forhold til.

– Kanskje er hun kjæreste med gutten. Når så forholdet så tar slutt, blir bildene dessverre lett brukt for å ramme eller såre. Dette er veldig utbredt, sier lensmannen.

Ofte har foreldrene deres ingen anelse om hva som foregår på pikerommet. Men jakten på å bli likt og å få «likes» på sosiale medier, kan gå veldig langt.

– Det er greit å være pen og fremstå som sexy, men når man ikke ønsker at foreldrene skal se bildene, har man passert en grense, sier Nilsen.

Ida Helene Pedersen mener ungdom generelt er godt opplyst om hva som er nettvett. De forstår risikoen når de deler bilder på sosiale medier.

– Alle som gjør slikt, vet at det er dumt, men de gjør det likevel. Da er det jentenes egen feil. Jeg synes det er «løst» av dem. Samtidig synes jeg synd på dem for at de ikke har større respekt for seg selv. Og så blir jeg irritert på guttene som utnytter jentene, sier hun.

Straffbart

Daniel Thomas Edwards har liten sans for at eldre gutter bruker naive ungjenter slik.

– Jeg vet av et par saker som har endt opp i konfliktrådet. Det kan også bli straffa med bøter, sier han.

Lensmann Arnold Nilsen oppsummerer:

– Dersom man har et fotomateriale av barn, der barn fremstår i seksualiserte situasjoner eller nakne, er det straffbart. Begrepet barn går helt til 18 år, og uavhengig av hvilken måte man har kommet i besittelse av bildene. Dette er fordi lovgiver er opptatt av å beskytte sårbare barn og unge.