Ungdom dropper bøkene

Ungdom i Norge leser færre bøker enn for 20 år siden, men tar igjen det tapte ved å lese på internett.

Bibliotek (illustrasjonsfoto)

Frister ikke: Norsk ungdom leser betydelig færre bøker nå enn for 20 år siden.

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Under 20 prosent av landets ungdom sier de har lest en bok i fritiden. Det er betydelig mindre enn for 20 år siden. Men selv om ungdommen lar bøkene ligge, tar de lesinga igjen på nett.

Ifølge Statistisk sentralbyrå hadde 28 prosent i alderen 16–24 år lest en bok i fritiden en gjennomsnittsdag i 1991. I dag har denne andelen sunket med nesten 10 prosent.

Dropper biblioteket

Fagleder ved Vadsø bibliotek, Hilde Melhus Lorentsen, kjenner seg igjen i tallene. Det går lenge mellom hver gang hun ser ungdom i denne aldersgruppen besøke biblioteket.

– De bruker ikke dette som varmestue eller oppholdssted. De gjør det andre steder. Hjemme, det vet ikke jeg. Jeg tror ungdom i dag låner færre bøker enn det de gjorde før, sier Lorentsen.

Sliter med å nå ut

Foreningen !Les sier de vil nå ungdommen bedre ved å komme seg ut av bibliotekene. Det forteller daglig leder Wanda Voldner.

– Vi har et løpende prosjekt hvor bibliotekarer besøker foreldremøter for å oppfordre til mer lesing. I stedet for å sitte og vente på at unge skal besøke biblioteket, må vi nå ut til dem, sier Woldner.

Ivrige lesere på nett

Selv om ungdommen leser færre bøker enn tidligere, så leser de fortsatt. Personer i alderen 16–24 år er nemlig de ivrigste nettbrukerne.

Og på biblioteket i Vadsø så henger de fortsatt med i utviklinga. Fagsjefen mener ungdommen ikke nødvendigvis må lese papirbøker.

– Man må ikke lese bøker. Så lenge man leser noe, så er det greit. Men det at unge mister opplevelsen av å faktisk klare å lese en bok, eller kose seg med en bok og tenke på noe annet, syns jeg er trist, sier Hilde Melhus Lorentsen.