Hopp til innhold

Norske bøker gratis i britisk app

The British Library lanserer app med 45.000 bøker, mange også på norsk.

Gamle Christiania-billeder

Boken 'Gamle Christiania-billeder' er en av om lag 30 bøker på norsk å appen til The British Library.

Foto: Skjermfoto fra appen

The British Library lanserer en ny app for iPad denne uken som gir tilgang til 45.000 historiske og antikvariske titler, også på norsk.

– De norske bøkene er titler som har falt i det fri og hvor opphavsretten ikke lenger gjelder, forteller Ben Sanderson ved British Library til NRK.no.

«The British Library 19th Century Historical App» vil kun være tilgjengelig på iPad og gjennom Apples App Store.

– Vi har om lag 30 bøker på norsk og mer enn 80 bøker på engelsk som har «Norway» eller «Norwegian» i tittelen, kan Sanderson fortelle.

Gamle Vaterlands bro

Gamle Vaterlands bro fra boken 'Gamle Christiania-billeder'.

Foto: Skjermfoto fra appen

I tillegg til norsk og engelsk vil det også være bøker tilgjengelig på spansk, portugisisk og nederlandsk.

– Samlingen som helhet inneholder bøker innenfor et vidt spekter av sjangere som skjønnlitteratur, filosofi, historie, vitenskap, forteller Sanderson.

Her kan man gå på oppdagelsesferd blant klassikere av Mary Shelley, Charles Dickens, Daniel Defoe og mange flere, sammen med reiseskildringer fra victoriatiden, samt poesi fra alle tider og verdenshjørner.

Til forskjell fra ordinære ebøker er de originale papirboksidene avbildet, slik at farge og utseende er bevart, inkludert illustrasjoner og eventuelle margnotater som forfatterne selv har gjort.

LES OGSÅ: - Bibliotekene henger ikke med

– Kan ikke konkurrere

Forfatter og ebok-entusiast Eirik Newth tar imot nyheten om The British Librarys bok-app med måtelig entusiasme.

Eirik Newth

Eirik Newth mener bok-appen er et nisjeprodukt.

Foto: NRK

– Det er jo kjekt dette. Men spørsmålet er om de får brukere nok til å kunne forsvare investeringen, sier Newth til NRK.no.

Han kaller den nye appen for et nisjeprodukt.

– Det er et interessant prosjekt, men det er ingen som tror at en slik formidllingstjeneste kan konkurrere med de store kommersielle aktørene som iBooks og Kindle-appen, mener forfatteren.

– Det er jo heller ikke jobben deres. Deres jobb er å digitalisere og tilgjengeliggjøre stoff. Det er de gode kommersielle tjenestene som trekker brukere. Folk vil ha Stieg Larsson, sier han.

LES OGSÅ: Om Bokhylla.no i Norgesglasset

– Vil ikke binde oss

Boken "Picturesque Burma"

Boken 'Picturesque Burma' er tilgjengelig gjennom The British Librarys app.

Foto: The British Library

Svein Arne Solbakk, direktør for IKT og digitalisering ved Nasjonalbiblioteket, forteller at The British Library har en av verdens mest omfattende samlinger med objekter fra hele verden.

Det norske Nasjonalbibliotekets digitale løsning, Bokhylla.no, teller i dag 58.000 titler, altså langt flere enn i The British Librarys app. Bokhylla har titler utgitt i 1690-, 1790-, 1890- og 1990-årene.

– I Bokhylla har vi imidlertid ikke hatt lyst til å binde oss til et spesielt format, og har valgt en mer standardisert løsning som er basert på en vanlig nettleser, forteller Solbakk til NRK.no.

NETT-TV: Programmet Techno om Bokskya

Lukket platform

Boken "A girls ride in Iceland"

Boken 'A girls ride in Iceland'.

Foto: The British Library

Han forteller at det ikke ville by på store problemer å lansere en applikasjon tilsvarende den britiske med norske bøker som har falt i det fri. Det vil si bøker hvor opphavsmannen er død for mer enn 70 år siden.

– Apples løsning er en veldig lukket platform, og av tilgjengelighetsgrunner ønsker vi å operere med et mest mulig standardisert format, forklarer Solbakk, men forteller at en app-versjon er utprøvd på eksperimentelt nivå.

Han mener nettleser-løsningen, hvor den digitaliserte boken åpnes i et vanlig nettleservindu, er et godt alternativ som også støttes av de fleste håndholdte dingser.

– Vi har ingen planer om en app-løsning knyttet til Bokhylla i overskuelig fremtid, sier han.

– Kan ikke bli for populære

Ebok-entusiast Eirik Newth sitter i referansegruppa til Bokhylla. Han mener aktører som Nasjonalbiblioteket havner i et dilemma når det gjelder digitale løsninger.

– Tjenester som Bokhylla.no kan ikke blir for populære. Da går det utover det ordinære boksalget, og da trekker forlagene bøkene sine, mener han.

Forlaget Gyldendal har for eksempel trukket flere titler fra Bokhylla, fordi gratisversjonene konkurrerte med bøker som var i salg .

I løpet av året vil utvalget i «The British Library 19th Century Historical App» bli utvidet fra 45.000 til 60.000 eksemplarer. Appen er gratis å laste ned, men koster 2,99 dollar, mellom 15 og 20 kroner, i måneden å bruke.

LES OGSÅ: - Bokskya er verre enn ingenting

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.