Hopp til innhold

Vil samle hele verden i ett bibliotek

Et digitalt bilbliotek med alle verdens bøker fritt tilgjengelig på internett, skal være klart i 2013.

Bokhyller med stige i keiserens bibliotek i Wien.

Bokhyller med stige i keiserens bibliotek i Wien. Bibliotekarene ved Harvards universitetsbibliotek vil nå gjøre all verdens bøker tilgjengelig på sin nettportal.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

– Vi vil gjøre hele verdens kulturarv tilgjengelig, helt gratis, for alle i hele verden, sier Robert Darnton, som er sjef ved universitetsbiblioteket på Harvard til Sveriges Radio .

Det er Harvard -universitetet i USA som står bak planene om det verdensomspennende biblioteket. På sikt er det meningen er at folk over hele kloden skal få fri tilgang til verdens bøker, på Internett.

Tar opp konkurransen

Dontan og hans kolleger har som mål å skape et ikke-kommersielt alternativ til Googles søkefunksjon for bøker, Google books .

Hos Google finnes det i dag flere millioner bøker, men tjenesten er reklamefinansiert og Google bestemmer til syvende og sist over innholdet.

Målet er at de 130 millioner bøker som anslagsvis finnes over hele verden i dag, skal være tilgjengelige på nettstedet.

Store visjoner

Nettsiden skal etter planen lanseres i april 2013, og får navnet Digital Public Library of America, eller DPLA. Biblioteket skal i første omgang inneholde alle Harvards 17 millioner bøker.

Prosjektet får økonomisk støtte fra amerikanske forskningsstiftelser, men hverken teknikk eller penger er det største problemet med satsingen. Den største utfordringen blir hvordan selve opphavsretten til bøkene skal håndteres. Her henter Robert Dontan inspirasjon fra Skandinavia, og Norge hvor vi i dag forsøksvis honorerer opphavsmannen for hver enkelt bokside som leses digitalt.

Bibliotektjenesten skal også inneholde filmer, lyd og bilder.

I oktober ble det bestemt at DPLA kommer til å samarbeide tett med det europeiske digitale biblioteket Europeana , som ble lansert i 2008.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK