NRK Meny
Normal

Utenriksdepartementet: – Dette er bekymringsfullt

Norge vil be russiske myndigheter om å stenge farlige reaktorer på Kola.

Poljarnye Zori

Atomkraftverket i Poljarnye Zori har satt sitt preg på byen, som ligger 20 mil fra norskegrensa. Nå skal de gamle reaktorene erstattes, men ikke før i 2025. De eldste reaktorene er allerede 10 år på overtid.

Foto: Morten Ruud

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet er bekymret etter at det ble kjent at Russland forlenger drifta på et av verdens farligste atomkraftverk.

Et dokument Dmitrij Medvedev har sendt ut er den første bekreftelsen på at reaktorene på Kola nå skal erstattes. Det melder nettstedet Barentsobserver.

– Dette er bekymringsfulle signaler. Norsk holdning er at de to eldste reaktorene ikke har et sikkerhetsnivå som er tilstrekkelig. Derfor burde de ikke forlenge levetiden, men vi ser at de stenges ned, sier han.

Forlenget levetid

Bård Glad Pedersen

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet er bekymret etter at det ble kjent at Russland forlenger drifta på et av verdens farligste atomkraftverk.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Levetiden på atomreaktorer er ofte 30 år, og utløpsdatoene på de eldste reaktorene på Kola var i 2004.

– Det er bekymringsfullt at sikkerheten på disse reaktorene ikke er gode nok. Vi lener oss på faglige vurderinger fra Norge.

Koster penger

Russiske myndigheter har tidligere sagt at de trenger 3-4 reaktorer i drift på Kola for å sørge for nok strøm.

– Norge har vært tydelige på at disse to reaktorene må stenges. Det må vi fortsette å kommunisere til russerne.

Heller ikke Bellona er begeistret for russernes planer.

– Vi ser dette som et utslag av at det koster mye penger å bygge nye atomkraftverk i Russland. At man har skrinlagt veldig mange av de planene man hadde for noen år siden. Inkludert å bygge nye atomkraftverk på Kola, sier daglig leder Nils Bøhmer i miljøvernorganisasjonen Bellona.

Kola reaktor

En modell av kjernekraftverket på Kola. Bygningen til venstre skjule de eldste reaktorene.

Foto: Morten Ruud