NRK Meny
Normal

Trente krig i nord og fant kjærligheten

Nå selger han brød til sine tidligere våpenbrødre.

Trent for krig, fant kjærligheten og selger mat til sine soldatbrødre

Erwin Nijland fra Nederland var i 13 år elitesoldat.

Erwin Nijland var i 13 år elitesoldat i den kongelige nederlandske marine. Flere ganger var han på vintertrening og øvelse i Harstad. Til slutt fant han kjærligheten og slo seg ned i byen. Nå er han en av mange som tjener gode penger på å selge varer og tjenester til Alliert treningssenter i Åsegarden.

– Ja, vi selger alt av matvarer fra NorEngros til britiske og nederlandske soldater. I år har vi solgt for om lag 1,2 millioner kroner, sier Nijland.

Lot seg lokke

Han var en av flere i næringslivet i Harstad som lot seg lokke med av en invitasjon fra ordføreren i Harstad og nestkommanderende i den nederlandske marine, Rob Kramer.
De ville sette pris på leverandørene med en omvisning på Marinens kampskip "Johan de Witt" på reden, utenfor Harstad.

Alliert treningssenter

Marinens kampskip "Johan de Witt".

Et beist av et skip med plass til to landgangsfartøy i buken, en kilometer med beltevogner og andre kjøretøy. Besetninga består av 150 menn og kvinner. Om bord er det hangar for fire helikoptre som også kan frakte tungt bevæpna marinesoldater til kamp på land.

Om bord denne dagen er det den nestkommanderende for den nederlandske marine, Rob Kramer, som er vert. Han roser de lokale myndigheter og befolkninga for gjennom mange år og ha tatt godt imot både de nederlandske og britiske marinesoldatene.

– Her får vi den beste treninga vi kan få, sier han.

Men hva vil skje dersom norsk politikere velger å legge ned Alliert treningssenter i Åsegarden?

– For å være ærlig, vi vet ikke. Det finnes ingen gode alternativer som kan gi oss denne treninga som her i Harstad. Våre soldater får spesialtrening i variert arktisk klima. Vi har havner, og vi har flyplass like i nærheten. Det er spesialtilpasset oss, sier Kramer.

Hva er ditt råd?

– Hvis jeg kan gi et råd, vær så snill, la oss fortsette å få øve her fordi det er viktig å trene som vi kriger. Det får vi her.

Rob Kramer og Marianne Bremnes

Rob Kramer, nestkommanderende for den nederlandske marinen i samtale med Marianne Bremnes, ordfører i Harstad.

Foto: NILS MEHREN / NRK

Ulogisk å legge ned senteret

Harstadordføreren stemmer i. Hun kan ikke forstå at det er logikk i forsvarssjefens råd om å legge ned treningssenteret, all den tid forsvarssjefen selv legger vekt på alliert bistand i nord om noe skulle skje.

– Jeg blir bekymra, sier ordfører Marianne Bremnes. Hvis ikke de allierte får trene i nord, hvordan skal de da takle de forholdene som er her nord, i tilfelle krig?

Forsvarssjefen har lagt fram sitt råd til forsvarsministeren. Senere i år skal Stortinget si sitt. Da først vil Erwin Nijland få vite om han fortsatt får selge matvarer til sine tidligere våpenbrødre fra Nederland.