NRK Meny
Normal

NRK erfarer: Reiser tiltale i Vålnes-saken

Per Vålnes er ennå ikke funnet. Likevel blir dett mest sannsynlig reist tiltale mot de tre siktede.

Morten Hermansen

Politiadvokat Morten Hermansen mener de har gode bevis i saken mot de tre siktede.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Per Vålnes

Per Vålnes ble meldt savnet 1. desember i 2011, noen dager etter at han sist ble sett.

Foto: Privat

Politiet har siden Per Vålnes ble meldt savnet, i desember 2011, etterforsket forsvinningen til hans i Balsfjord som et drap.

Etter søk på land og i havet er 50-åringen fortsatt ikke funnet.

Etter det NRK erfarer kommer politiet likevel til å konkludere med at det skal reises tiltale mot Vålnes' tidlige kvinnelige samboer og de to mennene i 40-årene som sitter varetektsfengslet.

– Det sier seg selv at vi har bevis i saken når tre personer er siktet for noe så alvorlig som drap eller medvirkning til drap, sier politiadvokat Morten Hermansen til NRK.

– Vi har svært sammensatt bevismateriale i saken. Det består av vitneavhør og tekniske undersøkelser, sier han.

Ferdig på gjestestua

Onsdag startet søket etter den antatt drepte Per Vålnes i gulvet på Vollan gjestestue i Nordkjosbotn.

Ved hjelp av en georadar skulle grunnen under blant annet 12 gjesterom og resepsjonen gjennomsøkes for tegn til at noen er begravd under gjestestua.

To av de tre siktede i saken jobbet på gjestestua i perioden Vålnes ble meldt savnet. Samtidig ble gjestetua bygget ut. Det er årsaken til at politiet valgte å søke etter Vålnes i grunnen der.

Søket på gjestestua ble avsluttet torsdag. Nå venter politiet på at rapporten fra søket skal ferdigstilles. Det skjer i midten av neste uke, melder Nordlys.

Georadar

Arkeolog Lars Gustavsen gjennomsøke grunnen under nybygget til Vollan gjestestue for å se om levningene etter Per Vålnes kan være begravd her

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– Trenger ikke et lik

Anett Beatrix Osnes Fause har doktorgrad i straffeprosess og underviser i strafferett ved Universitetet i Tromsø.

Ifølge henne er mangelen på et lik i en drapssak er ikke avgjørende for å få noen dømt, men det gir påtalemyndigheten store utfordringer, sier hun.

– Uten en død person mangler man jo det strafferettslige inngangskriteriet for å bruke drapsbestemmelsen. Hvis man ikke kan utelukke at forsvinningen er gjort på en annen måte enn drap, må de tiltale frifinnes, sier hun.

For å få de tiltalte straffet må politiet også sannsynliggjøre at Vålnes ikke har forvoldt sin egen død eller forsvunnet på annen måte.