Hopp til innhold

TIFF: – Har rett og slett venteliste på frivillige

Det har aldri før vært mer populært å være frivillig på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Frivilligkoordinator Elise Hammari, TIFF

Frivilligkoordinator Elise Hammari holder kontroll på nesten 300 frivillige under festivalen.

Foto: Håkon Bjørngård / NRK

Både ferske studenter og gamle gjengangere står på venteliste for å sørge for at festivalen går på skinner. Frivilligkoordinator Elise Hammari er veldig fornøyd med situasjonen hun er i.

– Vi har rett under 300 frivillige. Det er nok til at alle har noe å gjøre, og ikke så mange at noen står og kjeder seg på jobb. Mange kommer tilbake og jobber frivillig år etter år, så vi har rett og slett venteliste på frivillige, sier hun med hevede øyenbryn.

Selv med så mange frivillige under seg, synes Hammari jobben går uproblematisk.

– Arbeidet går knirkefritt. Vi har en veldig god og trygg gjeng med mye erfaring. Flere har vært med TIFF i opp mot 20 år, sier hun smilende og storøyd.

De frivillige hjelper til i alle ledd av produksjonen, og arbeidsoppgavene varierer veldig. Noen er sjåfører, andre sjekker billetter, og noen er stedsansvarlige.

– Stedsansvarlige er ansvarlige på visningsstedene som sørger for at filmvisningene går som de skal. I tillegg har de ansvar for de frivillige på sine steder, forklarer Hammari.

Gammel traver

En av de mest erfarne er Børge Gullbekkhei (46). Han har vært TIFF-frivillig siden 1995, og har det siste tiåret jobbet som stedsansvarlig.

– Det har jo blitt noen år nå, smiler Børge. Det er klart at erfaringa gjør meg i stand til å gi bedre tilbakemelding på hva som funker, og hva som ikke funker.

Hva er det som gjør TIFF så spesielt for deg?

– Det er en stor glede å jobbe med festivalen. Jeg ønsker å gjøre det mulig å gjennomføre en festival, og da trengs det frivillige. Dessuten er det en helt spesiell atmosfære rundt TIFF, som drar meg tilbake hvert år, sier han.

Frivillige Børge Gullbekkhei og Elin Dreyer

Børge Gullbekkhei og Elin Dreyer har i år samme arbeidsoppgave, men 20 års forskjell i erfaring.

Foto: Håkon Bjørngård / NRK

Ung og lovende

Elin Dreyer (19) jobber også som stedsansvarlig, og dette er hennes første år på filmfestivalen. Hun legger vekt på at hvem som helst kan bidra.

– Erfaring er vel og bra, men alle starter et sted, og alle har hatt sin første gang. Man må tørre å stille spørsmål, og man må følge instrukser. Kommunikasjon er egentlig stikkordet her. God kommunikasjon hjelper de fleste. Alle kan være frivillige, uansett alder, forsikrer hun.

Elin forteller videre at frivilligbasen består av et menasjeri av mennesker.

– Jeg har møtt veldig mange forskjellige mennesker på festivalen. Det er folk som kommer utenlands fra, turister som ønsker å blande turistopplevelsen med å møte autentiske nordmenn, men også studenter fra videregående, pensjonister, lastebilsjåfører ... Du finner alle typer mennesker her, forteller hun.

Påmeldinga til å være frivillig under neste års festival åpner rundt november måned.