Hopp til innhold

Synnøve mista mann og bror – ble lesevenn og glad igjen

– Beboerne blir glade, og jeg synes mindre synd i meg selv. Dermed er dette hjelp til selvhjelp, sier Synnøve Olsen og tar fram ei bok.

frivillighet

Lesevenn Synnøve Olsen og beboer Anna Jørgensen møtes minst én dag i uka på Tranøy sykehjem.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Inne på Tranøy sykehjem på Stonglandseidet sitter spente beboere i den grå sofaen i gangen. Mon tro hva de får høre i dag?

Minst én dag i uka kommer den litt yngre damen Synnøve Olsen innom for å ha lesestund for dem. Hun leser tekster fra årbøkene for Senja, dikt av Helge Stangnes, eller andre ting som kan være av interesse.

– Vi har for eksempel lest hele boka om Ingrid Bjerkås, den første kvinnelige, norske presten, forteller Olsen.

I dag starter hun lesestunden med en tekst som datteren til Hans-Kristian Eriksen har skrevet om sin far.

frivillighet

Leder Lisbeth Solbø på Tranøy sykehjem mener frivillig innsats er avgjørende for å få en god eldreomsorg.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Trenger frivillige

Lesestunden er høyt verdsatt av alle på sykehjemmet.

– Det er storartet. Hun leser så høyt og så klart. Det er kjempemessig, sier beboerne Anna Jørgensen og Erling Rasmussen.

Leder Lisbeth Solbø får ikke skrytt nok av Synnøve og de andre frivillige i kommunen.

– Vi er helt avhengig av frivillige for at de eldre skal få dekket alle sine behov. I en hektisk hverdag er det de som bidrar til trivselen, sier hun.

frivillighet

Anna Jørgensen har planer om å bli hundre år. Lesestunda med Synnøve Olsen bidrar til trivselen på sykehjemmet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

For noen år siden ble Synnøve først enke. Like etter døde broren. Beslutningen om å bli besøksvenn tok hun etter å ha hørt et innslag på radio.

– De ansatte her på sykehjemmet gjør en fantastisk jobb, men de har jo ikke mulighet til å få tid til alt. Jeg er frisk og kan bidra, og det er det mange flere som også kan, poengterer hun.

frivillige

Leder Tommy Myklebust på frivilligsentralen og Ingrid Aasebø i Finnsnes Røde Kors etterlyser bedre koordinering fra kommunens side, slik at de frivillige får slippe til i eldreomsorgen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Må koordineres

Men det er ikke alle frivillige som får slippe til. På Lenvik frivilligsentral kryr det av folk som ønsker å være besøksvenn eller skape aktiviteter for eldre. I etasjene over bor det mange eldre.

– Bedre koordinering må til. I dag må ofte presten sjøl opp å hente deltakere til gudstjenesten han har her hver fjortende dag. De ansatte i hjemmetjenesten har det travelt, og ikke alle tar seg tid til å frakte de eldre ned hit, sier leder Tommy Myklebust.

Rådgiver Helen Marie Henriksen i Lenvik innrømmer at systemet er for dårlig, men sier det jobbes med saken.

– Vi holder nå på med en ny plan for helse- og omsorg, og da setter vi fokus på viktigheten av frivillighet og koordinering av dette.

Gir effekt

Halvard Vike er seniorforsker i Telemarkforsking. Han sier at for å få til god frivillighet, må det offentlige bruke ressurser på koordinering.

– Men de kommunene som gjør dette, får en god og utadrettet eldreomsorg, sier han.