Sykler Norge på langs for å redde liv i Sierra Leone

Medisinstudenter fra hele landet skal sykle fra Tromsø til Oslo i solidaritet med Medisinstudentenes humanitæraksjon.

Sykler Norge på langs

Medisinstudentene starter turen sin fra kaia i Tromsø, med lett gjenkjennelige oransje drakter.

Foto: MedHum

– Det er en innsamlingsaksjon for Leger Uten Grenser, hvor vi da spesielt samler inn penger til sykehus i Sierra Leone. Der tilbyr de gratis helsehjelp til gravide kvinner og barn, forteller nasjonal leder i MedHum, Vilde Skylstad, som er en av studentene som skal sykle fra Tromsø søndag.

I september skal organisasjonen Medisinstudentenes humanitæraksjon (MedHum) ha en landsomfattende aksjon hvor alle innsamlende penger skal gå til Leger Uten Grenser.

Og i sommer skal medisinstudenter sykle i 26 dager for å skape oppmerksomhet rundt aksjonen.

– Det er for å skape blest og få med medisinstudenter i en litt annerledes del av aksjonen. Vi vil sykle gjennom hver universitetsby, for å samle medisinstudenter gjennom hele landet og bli knyttet sammen gjennom denne sykkelturen. Vi vil vise at vi står samlet for denne aksjonen, sier Skylstad til NRK.

Informasjon om hvordan du kan støtte turen finner du her.

Sykler Norge på langs

30 tettsittende, heldekkende drakter er kjøpt inn for stunts på ferger og gjennom tettsteder.

Foto: MedHum

26 etapper på 26 dager

17 stykker skal starte sykkelturen i Tromsø, og det vil komme på flere underveis.

– Folk kan være med på så mange etapper som de selv ønsker. Det er totalt 26 etapper som vi skal bruke 26 dager på. Noen skal sykle hele veien, mens andre kanskje bare sykler en etappe, forteller medisinstudenten.

Det skal være en følgebil med som skal ta seg av bagasjen, og Skylstad forklarer at det er ment å være en lavterskeltur.

Sykler Norge på langs for å redde liv

Det skal være en følgebil med som skal ta seg av bagasjen, og Skylstad forklarer at det er ment å være en lavterskeltur.

Foto: MedHum

Nestleder i sentralstyret, Christopher Storm Larsen, var den som kom med ideen. Han har klart å engasjere et team som har organisert alt det praktiske.

–Vi har fått ordnet gratis overnatting, sponset mat og folk har virkelig stått på for at dette skal være en tur som alle kan være med på, sier Vilde Skylstad.

– Jeg vet ikke hva jeg begir meg ut på

Vilde forteller at det er svært varierende hvor mye folk har trent i forkant av turen, selv har hun ikke fått trent noe.

– Jeg vet ikke helt hva jeg begir meg ut på, men de andre lover meg at det skal gå greit. Vi gleder oss utrolig mye til denne opplevelsen, selv om det kanskje kan bli litt smerter underveis. Vi gjør dette for en god sak, samtidig som vi får sett fantastiske plasser og møte flotte mennesker, sier hun.

Under turen har medisinstudentene et budsjett å forholde seg til, slik at turen ikke skal koste altfor mye per hode.

– Det krever mye arbeid å få budsjettet til å gå rundt. Det er 50 kroner per person hver dag, som skal dekke alt av transport og overnatting. Men vi har tak over hodet hver eneste natt, og de fleste har vært på tilbudssiden for å støtte turen, forteller Skylstad.

Sykler Norge på langs for å redde liv

Medisinstudentene skal sykle 26 etapper på 26 dager.

Foto: MedHum

– Noen synes det virker overambisiøst

Det er første gangen det arrangeres et slikt stunt fra medisinstudentene, og responsen fra folk rundt dem har vært blandet.

– De fleste er interesserte og positive til hva vi skal gjøre, mens det er noen som synes det virker overambisiøst. Jeg skal sykle fra Tromsø til Trondheim, og det er mange av mine som lurer på hvordan det skal gå, sier Vilde.

Aksjonsuken som de ønsker å skape blest rundt skal foregå fra 13. til 20. september i år.

– Det skal være blant annet være revyer, konserter og bøsseinnsamlinger. Da vil medisinstudenter stå på for å samle inn penger til Leger Uten Grenser sitt arbeid i Sierra Leone. De har allerede klart å redusere mødredødeligheten med 61 prosent i et land hvor de har både høyest barnedødelighet og mødredødelighet, avslutter Skylstad.

Det blir daglige videoreportasjer på MedHum sine nettsider.

Se video om sykkelturen fra a til å på fem minutter: