Hopp til innhold

Straffes for uaktsom skyting av isbjørn

Fangstmannen som skjøt og drepte ei isbjørnbinne på Austfjordnes tidligere i sommer, mente bare å skremme bjørnen. Statsadvokaten mener at han handlet uaktsomt.

Isbjørn skutt ved en feil

Fangstmannen som er stasjonert på fangsthytta på Austfjordnes, skjøt denne isbjørnbinna med en haglpatron ved en feil.

Foto: Sysselmannen

Fangstmannen som skjøt isbjørnbinna som kom for nært fangststasjonen i Austfjord 13. juni, er ilagt et forelegg på 20.000,- kroner av statsadvokaten i Troms. Det melder Sysselmannen.

Statsadvokaten har vurdert at fangstmannen handlet uaktsomt.

– Vurderingen som har blitt gjort er at det forelå en uaktsom avlivning av isbjørnbinna, og at det er et straffbart forhold etter Svalbardmiljøloven, som fører til et forelegg, sier førstestatsadvokat Lars Fause til NRK.

Ungen til den drepte isbjørnbinna måtte også avlives da den ikke ville klare seg alene.

Ulik ammunisjon i våpenet

Fangstmannen har i avhør forklart at skuddet som tok livet av binna, var ment som et skremmeskudd med gummikule. Det var imidlertid en haglpatron som ble avfyrt.

Fangstmannen hadde ladd våpenet med forskjellige typer ammunisjon, og hadde ikke kontroll over rekkefølgen da skuddet ble avfyrt. Dette anser statsadvokaten som uaktsomt.

– Det er brukt ulike typer ammunisjon og fangstmannen har trodd at han brukte gummikuler i haglen. Han har i stedet brukt vanlig skarp ammunisjon og skutt binna slik at hun døde, sier Fause.

Statsadvokaten opplyser at denne episoden føyer seg inn i rekken med flere uaktsomme avlivninger av isbjørn på Svalbard opp igjennom årene. Det har også vært flere tilfeller av nærgående isbjørn i det siste.

Fortsetter som fangstmann

Det var kun den ene av de to fangstmennene på Austfjordnes som ble siktet i saken. Han ble informert om boten i går mandag, og har vedtatt boten på 20.000,- kroner. Ved utmålingen av boten ble det tatt hensyn til mannens økonomi.

Sysselmannen har anledning til å si opp avtalen med fangstmennene øyeblikkelig, dersom de bryter avtalevilkårene, tillatelser gitt av Sysselmannen eller Svalbardmiljøloven.

– Det er tatt en nøye vurdering her på om dette skulle få andre følger enn den straffereaksjonen han har fått nå. Etter en helhetlig vurdering er det ikke gjort noe med avtalen, den er ikke sagt opp. Men vi har fulgt opp med en lang samtale om håndtering av isbjørnhendelser, sier assisterende sysselmann Berit Sagfossen til Svalbardposten.

Sysselmannen har ikke vært tilgjengelig for en kommentar til NRK i dag.