NRK Meny
Normal

Statsadvokat: – Unik situasjon at vi har to uløste drapssaker uten lik

I løpet av sommeren skal Riksadvokaten ta stilling til tiltale i to drapssaker i Troms. – Det er en spesiell situasjon, siden det mangler lik i begge sakene, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

Krimteknikere på Kvaløysletta i Tromsø

Kriminalteknikere i arbeid etter drapet på Kvaløysletta i fjor. Politiet mener det dreier seg om to drap, men bare et lik er funnet.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Politiet i Troms jobber nå med å ferdigstille etterforskningen i to separate drapssaker.

Sakene har det til felles at politiet ikke har funnet levningene av alle dem som politiet mener er drept.

Vålnessaken mot slutten

Tre personer er siktet for å ha tatt livet av Per Vålnes fra Balsfjord. De tre satt varetektsfengslet i over ett år før de ble løslatt.

Til tross for at det har vært brukt store ressurser, blant annet til å grave opp grunnen under Vollan gjestestue, har man ikke funnet liket av Vålnes.

– Jeg har nylig hatt et møte med regionlensmann Andreas Nilsen som leder etterforskninga i denne saken, og vi er blitt enige om at de skal ferdigstille saken i løpet av juni. Det sier førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause.

– Deretter sende jeg saken til Riksadvokaten, som må avgjøre om det skal tas ut tiltale, til tross for at liket mangler. Det er en intrikat situasjon, sier Fause.

Kvaløyadrapet

En mann er siktet for drap etter at det ble funnet en død mann i en kommunal bolig på Kvaløya i Tromsø i september i fjor.

Politiet mener at den siktede også drepte en annen mann to uker før. Men de har ikke lyktes i å finne levningene etter denne personen, til tross for store søk i terrenget, med store mannskaper, hunder og helikopter.

– Også denne saken regner jeg med at vi skal få oversendt i løpet av juni, sier Lars Fause.

– Når det gjelder det drapet der vi har et lik, er jo dette en mer "normal" situasjon, hva beviser angår, sier Fause.

– Saken uten lik er jo mer koplisert. Men jeg regner med at vi skal ta stilling til tiltalen i løpet av sommeren, og eventuelt få saken opp for retten tidlig på høsten.