NRK Meny
Normal

Bjørg «reiser» verden rundt på en gammel trimsykkel

Med nettbrett, strykebrett og en gammel trimsykkel, har Bjørg Dahl det hun trenger for å reise jorda rundt.

Sju Dyrøy-damer i 70-årene er de første som prøver ut nettbasert spinning. Ved hjelp av nettbrett og trimsykkel trener de sammen ved å sykle "jorda rundt" i sine egne stuer.

Det er veldig lettvint å trimme hjemme, synes Bjørg Dahl.

nettbasert spinning

Lars Vognild i NORUT (til venstre) hjelper May Johnsen med sykkelrutene. Roald Lillegård syns det høres spennende ut.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Å sykle gjennom gatene i Berlin var kjempeartig, for der har jeg vært på ordentlig. Der kjente jeg meg igjen, ler 73-åringen.

I lag med seks andre damer i Dyrøy har hun besøkt over femti steder i år. Og det uten å forlate huset i Brøstadbotn.

– Det var en som spurte om jeg hadde vært i Budapest. Nei, det har jeg ikke, men jeg har sykla gjennom Budapest, svarte jeg. Den ble litt vanskelig å forklare, smiler May Johnsen (70).

Hun er leder i LHL Dyrøy, og den som sørger for at de andre damene kommer seg på tur to ganger i uka.

Kan chatte i lag

Treningsopplegget heter «Nettbasert spinning hjemme». Det er utviklet av NORUT og Nasjonalt senter for telemedisin, i samarbeid med Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) i Tromsø.

Dyrøy LHL er det første lokallaget som har tatt i bruk programmet. Med nettbrett kobler

nettbasert spinning

Sjøl om de sitter hjemme hos seg sjøl, er det også sosialt å delta på nettbasert spinning. Det synes Bjørg Dahl (73) og May Johnsen (70).

Foto: Linda Pedersen / NRK

deltakerne seg opp på en felles spinningtime. Og mens de ser på flotte google-bilder fra den valgte sykkelruten, spinner de i vei på hver sine trimsykler. På skjermen kommer det også faktaopplysninger om stedet de er på, og deltakerne kan sende chattemeldinger til hverandre.

– Her er det ei som skriver at hun må ta en pause, for hun holder på å sy rull, sier Bjørg Dahl, mens hun trør i vei på sin 25 år gamle trimsykkel.

Nettbrettet har hun plassert på et strykebrett foran sykkelen.

Lett å drifte

nettbasert spinning

Under sykkelturen får deltakerne se bilder fra stedet de er på. De kan også følge med på hvor langt de har kommet til enhver tid.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I høst har Dyrøy-damene tilbakelagt flere mil av Dronningetappen til årets Arctic Race of Norway. Til nå har de fått hjelp av Lars Vognild i NORUT til å lage sykkelrutene. Men i utgangspunktet skal treningsopplegget drives av frivilligheten sjøl.

– Meninga er at trimgruppene skal lage og administrere rutene sjøl. Det er et veldig enkelt opplegg, så vi håper flere tar det i bruk, sier Vognild.

For Bjørg Dahl har syklinga vært til god hjelp.

– Hoftene er blitt veldig mye bedre, og jeg har fått det puffet jeg trengte for å komme i gang. Nå håper jeg at vi snart tar oss en tur til Texas, ler hun.

Utviklingen av treningsopplegget er finansiert av Extrastiftelsen.

nettbasert spinning

Med nettbrett og en 25 år gammel sykkel, har Bjørg Dahl fått oppleve både nære og fjerne steder.

Foto: Linda Pedersen / NRK