Hopp til innhold

– Trening like bra som medisiner mot alvorlige sykdommer

Britiske og amerikanske forskere gjorde spennende funn da de sammenliknet fysisk trening med bruk av medisiner for akutte sykdommer.

Portrait of a senior woman doing yoga

Trening kan være like bra som medisiner mot enkelte akutte sykdommer, ifølge en ny metastudie i regi av Stanford og Harvard i USA, og det britiske universitetet LSE.

Foto: Colourbox / Illustrasjon

Trening og medisiner har samme effekt for pasienter med angina og hjerteinfarkt, og med begynnende diabetes. For pasienter som har fått slag, er trening mer effektivt enn medisiner.

Det er blant funnene i en stor metastudie publisert i denne månedens British Medical Journal. En metastudie er en studie som tar for seg resultatene fra andre studier og sammenlikner resultatene, og i dette tilfellet står forskere fra velrennomerte universiteter i Storbritannia og USA bak.

Ved å sammenlikne 305 forskjellige studier med totalt 340 000 deltakere, kom forskerne fram til dødsrisikoen ved de forskjellige behandlingene, og i de forskjellige sykdomstilfellene.

Med oppsiktsvekkende resultater, og nå vil forskerne bak at effekten av trening skal inkluderes i alle studier av nye legemidler ved disse sykdommene.

– Sannsynligvis riktig

Professor Kåre Birkeland ved Ullevål universitetssykehus mener det er gjort for få studier på helseeffekt av trening til å trekke noen konklusjoner.

Professor Kåre Birkeland.

Kåre Birkeland er hjertespesialist og professor ved Ullevål universitetssykehus.

Foto: NRK

– Ved å sammenlikne disse studiene med de som har benyttet medikamenter, konkluderer forfatterne at effekten sannsynligvis er tilsvarende. Det er nok en riktig konklusjon, men enkelte vil hevde at det har de ikke entydig vist, sier Birkeland til NRK.no.

– I tilfeller der medikamentbruk bare gir en liten bedring i tilstanden, bør pasienter bli opplyst om effekten trening kan ha på deres tilstand, skriver forskerne selv i studien.

Dødsfallene som følge av hjertesykdommmer har gått ned de siste tjue årene, ifølge tall fra SSB. Likevel er det hjertet som oftest tar livet av oss. I 2011 var det nesten 13 000 nordmenn som døde av hjertesykdommer, og legemiddelselskapene er svært opptatt av å framskaffe stadig mer virksomme medisiner for å bremse utviklingen av sykdommen og behandle dem når de først inntreffer.

– Viser ikke hvilken trening som virker

Treningens rolle er ifølge ekspertene underrepresentert i forskningen. I Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har ernæringsfysiolog Erik Arnesen gått gjennom studien. Han er helsefaglig rådgiver for LHL.

Erik Arnesen i LHL

Ernæringsfysiolog og helsefaglig rådgiver Erik Arnesen i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Foto: LHL

– Denne studien indikerer at dette er noe det bør forskes mer på, men man bør ikke hoppe til noen definitiv konklusjon på bakgrunn av denne. Den enkelte pasient må følge rådene han får fra fastlegen, og det som er svakheten med denne studien er at den ikke viser hvilken trening som virker, sier Arnesen til NRK.no.

Likevel mener Arnesen at studien er spennende.

– Den ikke sier noe om livskvalitet eller symptomer eller hvordan sykdommen håndteres, bare konkret om hvilken risiko man har for å dø om man følger de konkrete behandlingsmetodene Det gjør denne studien spennende, sier han.

– Trening er noe som er for lite prioritert i forskningen, og det gjør at pasienter og leger ikke har god nok kunnskap om at trening kan være et godt alternativ eller tillegg til medikamenter.

Håper på trening, ikke placebo i studiene

Arnesen håper studien vil få politiske implikasjoner.

– Forskerne anbefaler at det skal bli et krav å inkludere trening i legemiddelstudier, i stedet for å bruke en kontrollgruppe som får placebo. Det er jo en oppfordring til helsemyndighetene, som må påvirke industrien, sier Arnesen.

– Hvorfor er det ikke gjort fler studier på effekten av trening tidligere?

– Det er allerede i retningslinjene at fysisk aktivitet og kosthold er det første man skal ta tak i før man begynner å ta medisiner, men det kan være mye lettere å bruke en resept i stedet, sier Arnesen.

– Denne studien viser at det kan være veldig kostnadseffektivt å bruke trening i stedet for medikamenter, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)