NRK Meny
Normal

Skuffelse blant miljøvernerne

Miljøvernorganisasjonene er skuffet over at ingen områder gis vern i den nye forvaltningsplanen.

Bellonas Frederic Hauge
Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Vi er skuffet over at ingen sårbare områder gis vern mot petroleumsvirksomhet i Forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet.

Det sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund som mener et midlertidig vern ikke er godt nok i forhold til de løftene partiene gav velgerne.

Selv om Naturvernforbundet er kritisk, så slakter de ikke planen helt.

- Vi er fornøyde med at det ikke åpnes for oljevirksomhet i disse områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, men det skulle egentlig bare mangle. Alle de miljøfaglige etatene har entydig frarådet oljevirksomhet her, sier Haltbrekken.

WWF gir terningkast 3

Generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson.
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Forvaltningsplanen for Barentshavet får terningkast tre fra generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge.

 - Vi er glade for at også denne Regjeringen vurderer det som uforsvarlig å bore etter olje utenfor Lofoten og Vesterålen, samt på Eggakanten og rundt Bjørnøya. Disse områdene er nå nærmere varig vern enn noen gang, sier Hansson.

WWF er derimot ikke fornøyd med størrelsen på den petroleumsfrie sonen langs kysten.

- Dessverre går grensen for denne sonen alt for nær land til at vi kan unngå alvorlige miljøskader ved oljeutslipp. Men grensen er et signal om at Regjeringen innser hvor sårbar kysten av Nord-Norge er, sier Hansson. Han lover å fortsette arbeidet mot utvinning på Goliat-feltet og de kystnære blokkene utenfor Nordkapp.

Bellona klar for omkamp

Heller ikke Bellona er fornøyde med forvaltningsplanen. Men den foreløpige seieren i Vesterålen gir i følge organisasjonen inspirasjon til omkamp om Barentshavet.

- Nå er det fem år siden aksjonene i Lofoten hvor vi vant mot oljeindustrien. Beslutningen om å ikke bore etter olje i Lofoten og Vesterålen gir oss inspirasjon til videre omkamper for miljøet i Barentshavet. Kampen om å få opprettet varige petroleumsfrie områder fortsetter, sier Frederic Hauge.