NRK Meny
Normal

Skremt over mange overgrep

Leder i Manneforeninga Dievddut, Aslak Mikael Mienna, er skremt over de mange overgrepene i Kautokeino.

Politiet har registret 21 sedelighetssaker i Kautokeino hittil i år. I hele fjor var det 18 saker. Det vil si at politiet har registrert nesten 40 overgrepsforhold i den lille bygda på 1, 5 år.

Håper på mindre mørketall

Leder i manneforeningen Dievddut, Aslak Mikael Mienna, er skremt.

– Det er jo et veldig skremmende tall, men man kan kanskje også se noe positivt på det tallet. Jeg tror dette viser at kvinner og jenter tør å gå til politiet med sin sak, de vet at politiet tar sakene på alvor. Derfor kan man si at det er positivt. Men mørke tallene i Kautokeino har sunket betraktelig, tror jeg. Men på den andre siden, så er det veldig trist at det skjer så mange saker, sier styreleder i Dievddut, Aslak Mikael Mienna.

Svært mange saker

Også politimester i Vest-Finnmark politidistrikt, Arild Aaserød, synes det er mange saker i kommunen med tre tusen innbyggere:

– Det er et svært høyt tall i forhold til befolkningstallet i kommunen. Det må sees på bakgrunn av at politiet har jobbet aktivt for å avdekke dette, sier han.

Aaserød opplyser at det hittil i år er snakk om fire voldtekt, fire tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år. I tillegg er det ti tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år. De tre resterende er seksuell utnyttelse. Totalt er 11 menn innblandet i disse sakene, ni av disse er siktet som overgripere mens to av dem er siktet for medvirkning. Aaserød sier at det er færre overgrepsofre:

– Det dreier seg om flere personer som har forgrepet seg på samme mindreårige.

– Dårlig kvinnesyn

Manneforeningen Dievddut i Kautokeino ble startet opp i fjor på grunn av sedelighetssakene, da var det 18 registrerte. At det til nå er registrert 21 nye forhold, gir foreningen større grunn til eksistens. For deres formål er å forebygge voldtekt og overgrep i samebygda. Leder Aslak Mikael Mienna, sier kvinnesynet til menn kan være grunnen til overgrepene:

– Jeg tror stort sett at det bygger på at man har et dårlig kvinnesyn i bygda. Det må vi få bukt med. Man må se på kvinnene som et likeverdig vesen, og ikke som et sex-objekt, sier han.

Kan komme flere saker

I går blåste nyheten ut om at varaordføreren, som er en av mennene, har tilstått overgrep mot ei 15 år gammel jente. I løpet av nær framtid vil flere av de 21 forholdene havne på statsadvokatens bord. Og politimesteren utelukker ikke at de avdekker enda flere sedelighetssaker.

– Når vi er ferdig med de sakene vi etterforsker, må vi vurdere om vi skal gå videre på andre saker, sier Aaserød.