NRK Meny
Normal

Skole-uro i Bardu: – Usikkerheten gjør at folk ikke vil flytte hit

En ny sentralskole i Bardu kan gjøre at foreldre i Nedre Bardu ønsker seg over til nabokommunen Målselv.

En ny sentralskole i Bardu kan gjøre at foreldre i Nedre Bardu ønsker seg over til nabokommunen Målselv.

Den nye sentralskolen i Bardu kan bli en trussel for småskoler, frykter foreldre.

– Vi trenger å ha skolen her for at folk skal kunne bo her, sier nestleder i FAU ved Nedre Bardu skole, Lena Teigen.

Bardu har tre barneskoler. Det er den i Nedre Bardu, nær kommunegrensa til Målselv, to mil fra Setermoen, samt en i kommunesentret Setermoen og en i Øvre Bardu, bare fire kilometer oppover dalen.

I flere år har det vært utredet i ny 1 – 10-skole på Setermoen der dagens gamle skoler og idrettsanleggene ligger. Planen heter Framtidstunet og forutsetter at i hvert fall Øvre Bardu skole legges ned.

Men Framtidstunet er lagt bort etter at Senterpartiet gjorde et godt valg og fikk ordføreren.

Nå er det startet en underskriftsaksjon der initiativtakerne reagerer på at planen om Framtidstunet er lagt bort. Aksjonen krever en folkeavstemning og har skapt ny uro i kommunen.

Toralf Heimdal

Ordfører Toralf Heimdal og Senterpartiet vil beholde grendeskolene.

Foto: Arild Moe / NRK

Vil beholde grendeskole

Ordfører Toralf Heimdal sier hans parti vil beholde grendeskolene. Han frykter spesielt om Øvre Bardu skole skulle bli lagt ned. Det tror han resulterer i at foreldre oppretter en Montessori-skole, også med ungdomsskole. Og det ødelegger for det fellesskapet han mener er viktig for ungdom i Bardu, å ha ei felles ungdomsskole.

I skolegården på Nedre Bardu skole snakker 6.- og 5.-klassingene Marco Nesvold og Sigurd Henriksen om det foreldrene deres er opptatt av i høst: skolesaka.

– Det er dumt hvis skolen her blir lagt ned, sier de. Selv om skolen nå bare har 30 elever, liker de seg.

Og nestleder i Foreldrerådets arbeidsutvalg, FAU, Lena Teigen er tydelig på at bygda vil kjempe for skolen.

– Den har vært nedleggingstrua i mange år. Og vi ser at folk ikke vil flytte hit eller bygge nytt så lenge det er usikkerhet om skolen, sier hun og framhever betydninga av barnehagen og skolefritidsordninga der.

Lena Teigen

–Skolen har vært nedleggingstruet i mange år, usikkerheten gjør at folk ikke vil flytte hit, sier nestleder i FAU ved Nedre Bardu skole, Lena Teigen.

Foto: Arild Moe / NRK

– Vi må se fremover

Ordfører inntil i høst og nå gruppeleder for Arbeiderpartiet, Arne Nysted, beklager at kommunestyret nylig la bort planen om Framtidstunet. Hans parti står alene om å ville gå videre med den.

Nysted sier Nedre Bardu skole bør bestå fordi den ligger langt fra Setermoen og har stor betydning for bosettinga i den delen av kommunen. Men Øvre Bardu skole, som ligger bare fem minutters kjøring fra Setermoen, må med i planen om ny felles skole på Setermoen.

– Vi tenker 30 – 40 år framover, sier Nysted.

Det er foreløpig uklart hva kravet om folkeavstemning i skolesaka vil føre til. Kommunestyrets siste vedtak tar til orde for å bygge enten ny barneskole eller ungdomsskole på Setermoen.