NRK Meny
Normal

SAS etter stortabbe: – Det er utrolig sjelden at dette skjer

SAS legger seg flat etter en svikt som gjorde at rundt halvparten av bagasjen til 180 passasjerer som skulle til Longyearbyen på Svalbard, ble igjen på Gardermoen.

SAS-fly i Longyearbyen

Arkivfoto fra Svalbard Lufthavn i Longyearbyen.

Foto: Torgeir Skeie / NRK

Da ruteflyet til SAS landet på Svalbard Lufthavn onsdag ettermiddag manglet rundt halvparten av passasjerene bagasjen sin. Det var 180 passasjerer om bord, og 90 kolli ble stående igjen på Oslo Lufthavn.

– Det er utrolig sjelden at dette skjer. Her har det vært en svikt i rutinene som gjorde at så mye bagasje ikke ble med til Svalbard, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken. Kommunikasjonsrådgiver i SAS, Cathrine Myhren sa til avisa at dette er en stor glipp som ikke pleier å forekomme.

– Vil prøve å rette opp skaden

Kommunikasjonssjefen forteller at flyselskapet tar denne svikten på alvor, og at de derfor bestemte seg ganske raskt for å sette opp et ekstra fly for å få bagasjen til øygruppa.

Knut Morten Johansen

Kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen forteller at dette er en feil som ikke skal skje.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi vil prøve å rette opp skaden som har skjedd. Svalbard er ikke en enkel destinasjon. Det er langt fra Oslo til Svalbard, derfor hadde det heller ikke vært enkelt å få all bagasjen opp uten et ekstra fly, sier Johansen til NRK.

Flyet med bagasjen hadde avgang fra Oslo 09:55 og er forventet å lande i Longyearbyen klokka 13:55.

– Forstår at det kan påvirke hele turen

Knut Morten Johansen ønsker å beklage dypt til passasjerene som ble rammet av svikten.

– Slike ting skal rett og slett ikke skje.

Kommunikasjonssjefen har ikke personlig vært i kontakt med noen av passasjerene, men forteller at han ikke har noen vanskeligheter med å sette seg i den frustrasjonen man opplever når bagasjen forsvinner.

– Det er kanskje ekstra surt å være uten bagasje på Svalbard. Da skal man gjerne ut på opplevelser der man er avhengig av utstyr og diverse. Så det kan være ganske traumatisk, og det kan påvirke hele turen hvis bagasjen blir borte over lengre tid.