Hopp til innhold

Samarbeider med fengslet for å gjøre Tromsø mer tilgjengelig

– Tromsø er en av de mest utilgjengelige byene for rullestolbrukere, mener Anita Larsen. Hun er lei av å ikke komme seg inn der hun ønsker på grunn av at hun sitter i rullestol og bestemte seg dermed for å gjøre noe med saken.

Portable ramper i Tromsø

Anita Larsen vil se løsninger i stedet for hinder, og har dermed tatt initiativ til en portabel rullestolrampe.

Foto: NRK

– Det er svært mange plasser hvor jeg enten må hoppe på ryggen til noen eller ha med rullestolrampe for å komme inn, sier hun.

Anita Larsen er en dame med mange «jern i ilden», og hun er svært sosial. Da hun måtte amputere beina etter en ulykke i 1998, ville hun ikke la seg stoppe.

Hun reiser over hele verden, og elsker å besøke nye steder. Anita synes det er få steder som er så vanskelig å komme seg fram i som hjemme i Tromsø, noe hun synes er rart.

– Tromsø har blitt en stor by med mange turister. Cruisebåter er rene mekka for rullestolbrukere. Også de ønsker å komme seg inn i husene når de besøker byen, sier Anita Larsen til NRK.

Anita Larsen er lei av å ikke komme seg inn der hun ønsker på grunn av at hun sitter i rullestol og bestemte seg dermed for å gjøre noe med saken.

Foto/redigering: Trygve Andreassen.

– Det betyr mye for de innsatte

Etter at hun kom på ideen med portable ramper har «snøballen bare rullet». Da hun traff ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort på et arrangement, tok hun han til siden og fortalte om planene hun hadde.

Sammen med Hjort utformet hun prosjektet «Rampestreker».

Med i samarbeidet er Tromsø fengsel som har sagt ja til å produsere enkle ramper til gårdseiere som ønsker å være med.

– Det betyr mye for de innsatte å få være med på noe som dette. De føler at de bidrar med noe som har betydning, sier Odd-Roar Schjølberg ved Tromsø fengsel.

Vil ha flere byer med på prosjektet

Bedriften «Rød Tråd» har vært med på å utforme et skilt og en brosjyre som følger med rampene. Skiltet skal henges opp i vinduet, der det står et telefonnummer som kundene kan ringe for å få rampen plassert i inngangen.

Anita Larsen og Rampestreker

Frisøren til Anita har kjøpt ideen, og har nå portabel rullestolrampe. Her er Anita sammen med ordfører Jens Johan Hjort.

Foto: Tove Jensen / NRK

Etter at Anita startet å markedsføre rampen har hun opplevd stor entusiasme, både hos bedrifter i næringsforeninga i Tromsø, og hos andre rullestolbrukere som vil få det enklere på bytur.

Nå håper hun at andre byer lar seg inspirere til å være med på å utvikle «Rampestreker». Filosofien til Larsen har alltid vært å se etter løsninger i stedet for hinder.

– «Nå kommer jeg meg inn, og da er målet nådd.» Det er en tanke jeg vil spre så godt som mulig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark