Så vanlig er det at snøen lar vente på seg

Heller ikke denne uka ser «Kong Vinter» ut til å ankomme Troms. Snøen ligger an til å komme uvanlig sent i år, forteller meteorologen.

Høst i Tromsø, 2016

HØST: Utsikt fra Bentsjordtinden i Malangen i Tromsø 22. oktober 2016.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Oktober har så lang vært en fin måned med uvanlig tørt og pent vær, mens det på Svalbard har vært varmere enn normalt og i perioder fuktig.

Tirsdag ble også en dag med godt høstvær, med temperaturer på mellom tre og fire grader de fleste steder i Troms.

Snø i fjellet

Onsdag fortsetter finværet den første delen av dagen, forteller vakthavende meteorolog Rafael Grote:

– Men etter hvert blir det mer skyet over hele fylket. I de nordligste kystområdene varer solen til ut på ettermiddagen. Vinden vil friske opp litt etter hvert, forteller han.

Etter hvert blir det regn:

– Det blir nedbør mellom torsdag og helgen. Her er prognosene fortsatt litt usikre, sier Grote.

Longyearbyen

DET BLIR KALDERE: I Longyearbyen og ellers på Svalbard.

Foto: Petter Strøm / NRK

Nedbøren kan føre til at det blir snø på fjelltoppene i Troms:

– Det er godt mulig det blir snø i fjellet. Men det er ganske milde luftmasser, så på havnivå er det fortsatt sikkert at det blir bare regn, maksimalt sludd om natten. Fjelltopper som ligger fra mellom 800 og 1000 meter kan få litt snø, sier Grote.

Uvanlig sent snøfall

Gjennomsnittlig kommer snøen på havnivå omkring 14. oktober. At første snøfall lar vente på seg, er ikke helt vanlig. Nå tyder det imidlertid på at første snøfall ikke kommer før i november, og det er mer uvanlig.

– I snitt hvert tiende år har vi ikke snøfall i oktober i det hele tatt. Senest i 2011 kom ikke snøfall før 14. november, forteller Grote.

– Enkelte år kommer snøen tidligst på høsten, som i 1973 da det allerede var målbar snø på bakken 11. september, sier han.

Svalbard blir kaldere

Det milde været på Svalbard har blant annet gitt en varmerekord for oktober. Det skjedde 07. oktober da det var 10,1 grader i Longyearbyen mellom klokken syv og åtte om morgenen. Den gamle rekorden for oktober er 8,9 grader, i 1984.

De neste to dagene vil det fortsette med regn og milde luftmasser på Svalbard.

– Etter hvert dreier vinden og det vil mellom onsdag og fredag komme inn et lavtrykk. Det tar med seg luftmasser fra polarhavet og da blir det kaldere. Temperaturene vil droppe ganske raskt, særlig i helgen, sier Grote.

De neste dagene ligger det samtidig an til å bli tørt i Longyearbyen.