Reparerer skadene etter bunnskrapingen

Hurtigruteskipet MS Finnmarken skal nå inn til tørrdokk for reparasjon. Skipet vil sannsynligvis være klar til ny seilas allerede mandag.

Hurtigruten langs kysten

MS Finnmarken vil trolig forlate havna i Harstad allerede mandag. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Atle Markeng / NRK

Hurtigruteskipet MS Finnmarken ligger nå til kai i Harstad, etter at skipet berørte bunnen på vei gjennom Finnsnesrenna natt til fredag.

Stein Lillebo

Kommunikasjonssjef Stein Lillebo i Hurtigruten sier at det dreier seg om mindre skrapeskader på roret av MS Finnmarken.

Foto: Art Rent AS

Søndag kveld vil selskapet få en full oversikt over skadeomfanget.

– Dykkere som har inspisert båten, har rapportert om mindre skrapeskader på roret, noe som betyr at man har sneiet borti bunnen med roret. Det ser ut som begrensede skader på bildene, men vi vil ikke ha den fulle oversikten før vi har fått båten inn til tørrdokk, sier kommunikasjonssjef Stein Lillebo i Hurtigruten.

Han har sett bildene og sier til NRK at skrapeskadene er på om lag 30 centimeter. Søndag kveld vil skadene på MS Finnmarken bli reparert, noe som betyr at skipet trolig vil være klar til avgang fra Harstad allerede i morgen, mandag.

Måtte reise hjem tidligere

Det var om lag 470 passasjerer ombord i MS Finnmarken da uhellet skjedde natt til fredag og det var aldri noen fare for sikkerheten til passasjerene.

Skipet som var på vei sørover, kansellerte alle anløp frem mot Bodø, Lofoten og Vesterålen. Noen av passasjerene ble ombooket til andre hurtigruteskip som hadde ledig kapasitet, mens andre valgte alternativ transport til bestemmelsesstedet eller hjem.

– Passasjerene ble selvsagt lei seg da turen måtte avbrytes, men de hadde også forståelse for at vi valgte å kansellere av hensyn til sikkerhet. Vi måtte være sikker på at skadene ikke var alvorlige, sier Lillebo.

Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser uhellet har hatt for selskapet.

– Alle ruteavvik har økonomiske konsekvenser, men vi har ikke oversikt over dette nå.

Gjenopptar seilasen mandag

Etter at MS Finnmarken har blitt grundig undersøkt og skadene er utbedret, vil skipet igjen kunne ta imot passasjerer i morgen, mandag 8. august.

– Mest sannsynlig reiser vi fra Harstad mandag. Skipet skulle opprinnelig gått fra Bergen mandag, men vi kansellerer strekningen Bergen til Trondheim, og satser på å gjenoppta den nordgående ruten fra Trondheim, sier Stein Lillebo.