Hopp til innhold

Reagerer på at nødsignal misbrukes: – Forkastelig

Selv om det ikke var en nødsituasjon ble det i Tromsø mandag skutt opp et nødsignal. Både sivile og militære fartøy, en redningsskøyte og et helikopter deltok i søk.

Frode Iversen

REAGERER: Frode Iversen i Hovedredningssentralen (HRS) har ikke noen oversikt over hvor mye dagens aksjon har kostet samfunnet, men er ikke i tvil om at det har kostet.

Foto: Martin Steinholt / NRK

– Dette er for å si det rett ut direkte forkastelig, sier Frode Iversen, redningsleder ved Hovedredningssentralen (HRS).

Det var før klokken 17 mandag ettermiddag at HRS fikk melding via politiet om at noen hadde skutt ut en nødrakett i området Kvaløya og Nordre Malangseidet i Tromsø kommune.

Ambulansehelikopter, et militært fartøy og en redningsskøyte deltok i søket etter det som kunne være en nødssituasjon til havs. Det gjorde også fire sivile fartøy som befant seg i området.

Men ingen ting indikerer at det har vært en nødssituasjon. Søket er avsluttet.

Ambulansehelikopteret , Eurocopter EC 145 T2, skal fly fra den nye basen på Evenes fra 30. april.

BLE KALT HJEM: Et ambulansehelikopter deltok i søket i Tromsø mandag, men ble etter en kort stund kalt hjem. Bildet er fra arkivet.

Foto: Jan Fredrik Frantzen, Universitetssykehuset Nord-Norge.

Kostnad for samfunnet

Iversen er klar på at et rødt pyroteknisk signal er alltid et nødsignal, bortsett fra på nyttårsaften. Det er ulovlig å bruke et nødsignal om man ikke er i en nødssituasjon.

– Skyter du opp et rødt pennepistolskudd eller en rød rakett, eller hva som helst, så har du utstedt et nødsignal. Da må vi behandle det som et nødsignal inntil vi har fått avklart situasjonen, understreker Iversen.

Han vet ikke hva redningsaksjonen i dag har kostet samfunnet i kroner og øre.

– Men det er brukt veldig mye tid, og det er selvfølgelig en del kostnader i dette, sier han.

Uvisst hvem og hvor

Rundt klokken halv seks meldte HRS at redningshelikopteret var kalt tilbake. Noe senere ble det klart at hele søket var avsluttet.

HRS vet ikke hvor raketten ble skutt fra, eller hvorfor den ble skutt ut, annet enn at den ikke ble brukt slik den skal: i en nødssituasjon.

– Det eneste vi vet er at en person har observert nødraketten og meldt den inn til oss. Vi har behandlet det som et nødsignal, sier Iversen.

Nødsignal har også tidligere blitt misbrukt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark