Hopp til innhold

Problemer med leiligheten?

Les tips fra våre forbrukereksperter om forskjellige problemer du kan støte på.

Boligblokk

Illustrasjonsbilde

Foto: Marita Andersen / NRK

I løpet av sommeren er det mange som er på jakt etter en bolig for leie. Det kan gå fort i svingan, og da er det lett å forhaste seg i valget. Hva gjør man dersom man binder seg til ett leieforhold, men vantrives så mye at man vil flytte etter kort tid? Det får vi svar på i dagens innslag av forbrukerserien.

Sommeren er sesong for utleie og leie av bolig. Men hva gjør man dersom man forhaster seg inn i ett leieforhold som ikke er helt ideelt?

Hvilke rutiner bør man følge når det gjelder depositum, og hva gjør man dersom man ikke blir enig med utleier når man flytter ut?

Regiondirektør i Forbrukerrådet, Helene Falch gir oss svaret på hva som er viktig å tenke på når man velger å leie en hybel eller leilighet.

- Det aller viktigste er at du finner et sted der du tror du kan trives, men det er også viktig å se hva som står i kontrakten. Hvordan er oppsigelsesmulighetene, hva forplikter du deg til, har du fått en tidsbestemt leieavtale der du ikke kan si opp i løpet av en periode.

Men hva gjør man om man binder seg til en periode og allikevel vil flytte ut?

- I utgangspunktet er du da ansvarlig for hele leieperioden og betaling av leie da, men som regel kan det løse seg med at du finner noen andre som du kan fremleie den til ut perioden.

Les også: Hotellet var annerledes enn på bildene…

Som leietaker må de fleste ut med et depositum, men hvordan går man frem?

- Depositum er et beløp som er ment som en sikkerhet hvis man har latt være å betale husleien eller påført skade på leiligheten, men det er dine penger som skal inn på en særskilt konto i banken. Det er husverten som skal betale utgiftene til den kontoen, men det er dine penger.

Hva hvis leietaker og utleier er uenige. Kan man miste pengene da?

- Det kan du ikke. Det beste er hvis dere tar en diskusjon til og blir enig, men om dere ikke blir det, så kan du som leietaker gå til banken og si at dere ikke er enig, men jeg vil ha depositumet mitt tilbake.

Les også: Husk dette ved flyreiser

Om man ikke er fornøyd med standarden i leiligheten man flytter inn i. Hva kan man gjøre da?

- Da er det viktig at man snakker med utleieren og få en løsning på det umiddelbart. Hvis man ikke får en løsning med en gang, så er det lurt å notere ned og sende en mail eller lage et lite overtagelsesnotat.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark