NRK Meny
Normal

Uvisst når bortført kvinne og barn kommer hjem til Troms

Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før kvinnen og barna som ble bortført til Syria, kommer hjem til Troms.

Syria-Tyrkia
Foto: NRK Kart

– De er sterkt preget av sterke opplevelser fra Syria. Det vi har fått opplyst fra dem er at de skal bruke tida godt no for å samle krefter. Så vil de etter hvert vende hjem. Men de har ikke gitt oss noen bestemt dato, sier regionlensmann Arnold Nilsen.

Kvinnen fra Troms og hennes fem barn tilbrakte flere uker i det krigsherjede landet etter at hennes ektemann tvang med seg henne og barna over grensen fra Tyrkia og inn i Syria.

Mannen, som er av syrisk opprinnelse, skal ha reist til hjemlandet for å slutte seg til terrororganisasjonen Den islamske staten for å kjempe med dem. Mens han deltok på opptrening, ble kona og de mindreårige barna holdt under væpnet vakthold.

På vei inn til Oslo lørdag kveld ble mannen, som er norsk statsborger, pågrepet av politiet og skilt fra resten av familien. Politiets førsteprioritet er nå å få gjennomført avhør i saken.

– Vi gjennomførte et første avhør av siktede i går, og vi planlegger avhør av de andre involverte, sier Nilsen til NTB.

Tirsdag ble den 35 år gamle mannen varetektsfengslet på bakgrunn av en tidligere narkotikasak. Ankesaken mot mannen skal opp i neste uke, og politiet mente det var unnlatelsesfare.

I tillegg er mannens siktet for frihetsberøvelse på bakgrunn av bortføringen av kona og barna.

Mannen nekter straffskyld for frihetsberøvelse.

– Men han ønsker å forklare seg for politiet om saken og har også gitt en omfattende forklaring i avhør, sier Henjum.

Ifølge Dagbladet har norske myndigheter gode spor som viser at 35-åringen ville slutte seg til islamistgruppen Den islamske staten (IS). Politiets sikkerhetstjeneste (PST) undersøker dette, men har foreløpig ikke formelt siktet fembarnsfaren etter terrorlovene, ifølge avisen.

PST vil først få en formell rolle i etterforskningen hvis det tas ut siktelse mot 35-åringen etter terrorparagrafen, understreker seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.
– Han er foreløpig ikke siktet fra vår side, sier han.