Hopp til innhold

Grytøya-pårørende fikk ikke se rapport før media skrev om den

Hevder Forsvarsdepartementet har sviktet.

Twin Otter likt det som styrtet på Grytøya

Arkivbilde av et Twin Otter-fly, tilsvarende det som styrtet på Grytøya i Troms 11. juli 1972. 17 mennesker omkom, blant dem flere barn.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Forsvarsdepartementet sendte oss rapporten med beskjed om at vi måtte sende den videre til de andre pårørende. Det ville de selv ikke gjøre, sier Per Tore Kristiansen, etterlatt etter Grytøya-ulykken.

17 personer mistet livet da et Twin Otter-fly kolliderte med en bergvegg på Grytøya i 1972.

Tidligere denne uken ble en rapport fra de frivillige fjellklatrerne som deltok i redningsarbeidet etter ulykken offentliggjort.

– Tar ikke ansvar

I rapporten sto det blant annet å lese at klatrerne og krimteknikere fra Kripos ble nektet helikopterassistanse for å kunne hente ned de forulykkede. Løsningen ble derfor å dele opp likene i fjellsiden og deretter bære dem ned i sekker.

– De andre pårørende fikk ikke sett rapporten før den var ute i media. Og Forsvarsdepartementet erkjenner ikke ansvar for det som skjedde, sier Kristiansen.

I strid med hensikten

Forsvarsdepartementet har selv en annen versjon av saken.

– For oss var det viktig at de pårørende fikk lese rapporten før den ble offentliggjort, sier Eskil Sivertsen, pressetalsmann i Forsvarsdepartementet.

– Vi hadde en avtale med pårørendekontaktene om at de skulle være ansvarlig for distribusjonen. Det har ikke gått helt etter planen, og noen pårørende har ikke fått den før media.

– Dette er svært beklagelig og stikk i strid med vår hensikt, sier han.