Oscar-fulltreffere for TIFF

Martha Otte har truffet blink. Tre av fem filmer som er Oscar-nominert for beste utenlandske film, kan du se i Tromsø denne uken.

Martha Otte

Martha Otte har ledet TIFF siden sommeren i 2004, og har opparbeidet seg mye erfaring for hvordan hun skal finne gode filmer til programmet.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Jeg kunne fleipet og sagt at det er Oscar-juryen som følger etter oss. Men selvfølgelig ser jo verden at det er et tegn på kvalitet når TIFF-filmer blir Oscar-nominert, sier festivalsjef for Tromsø internasjonal filmfestival (TIFF), Martha Otte, til NTB.

I 2004 ble hun utnevnt som festivalsjef for TIFF. Siden da har hun ikke bare blitt selvsikker i rollen, men også svært treffsikker i sin utvelgelse av de rundt 80 filmene som når gjennom nåløyet på festivalen.

Tre av de fem filmene som er nominert til Oscar for beste utenlandske film, kan du se på TIFF.

Otte forklarer treffsikkerheten med ett ord: Kvalitet.

– Det finnes et visst antall filmer som ganske mange programmerere ser via festivalløpet gjennom året. Jeg er mest fornøyd når jeg finner de gode filmene som ingen andre har lagt merke til. Det beste som kan skje er at andre filmfestivaler finner den beste filmen hos oss, sier Otte.

Ekstrem filmopplevelse

Hun er mest stolt over at TIFF er eneste visningssted i Norge for «Embrace of the Serpent» (Colombia) som konkurrerer om Oscar for beste utenlandske film.

– Det er en ekstrem sterk filmopplevelse som man bare får se på festivalene, men ikke på kino foreløpig, sier Otte.

De andre Oscar-nominerte filmene på TIFF-programmet er «Sauls sønn» (Ungarn), og den danske filmen «Krigen».

Hun kan også røpe at på åpningsdagen er det kun solgt fire billetter til årets maratonforestilling Jaques Rivettes 13 timer lange «Out 1, noli me tangere» fra 1971 som nå er tilgjengelig for kinopublikum igjen.

– Men dette er for de spesielt interesserte. En TIFF-godbit som ikke kommer til å være tilgjengelig for kinopublikum på mange år. Jeg er fornøyd med fire solgte billetter. Jeg håper vi klarer å selge 16 til, humrer festivalsjefen.

Åpnet med Snåsamannen

Mandag åpnet festivalen med Margreth Olins film «Mannen fra Snåsa», som ifølge Otte var den åpenbare åpningsfilmen for TIFF 16.

– Det er en ny side ved Margreth Olin du vil se her. Men du vil kjenne henne igjen. Hun har gitt hele plassen til Joralf Gjerstad. Det er et dypt portrett av Joralf og hva han står for. Det er en film for skeptikere og troende. En veldig, veldig fin filmopplevelse.

Filmfestivalen 1996.

Se NRKs innslag fra TIFF i 1996!