Hopp til innhold

Ordføreren var mobber: – Jeg skammer meg

Ordfører i Sør-Varanger, Cecilie Hansen innrømmer å ha vært en mobber.

Cecilie Hansen

Ordfører Cecilie Hansen fortalte under sin appell etter fakkeltoget mot mobbing at også hun har mobbet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Søndag ble det arrangert fakkeltog over hele landet hvor budskapet var «Nei til mobbing! Ja til handling!».

Flere tusen mennesker deltok, og i Kirkenes møtte over 500 mennesker opp. Det ble holdt flere sterke appeller.

Historien om 13-årige Odin Olsen Andersgård har rystet og rørt en hel nasjon etter at moren sto frem forrige helg, og debatten rundt hva samfunnet kan gjøre for å bekjempe mobbing har dominert nyhetsbildet og fått tusenvis av mennesker til å gå i fakkeltog mot mobbing.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere hundre støttet mobbeofre
Foto: Bernt Nilsen

– Jeg har mobbet

Ordfører Cecilie Hansen kom med en vond tilståelse til publikum i sin avslutningsappell på søndagens markering mot mobbing. Hun fortalte at også hun har mobbet.

– Jeg har spurt meg selv om jeg noen gang har mobbet noen. Og når jeg går tilbake i livet mitt så kommer jeg på episoder som tilsier at også jeg har vært en mobber.

En spesiell historie skriver seg fra den gang Cecilie Hansen gikk på en barneskole sørpå.

Det begynte en ny gutt i klassen som jentene i klassen ikke var snille med. Denne gutten hadde samme etternavn som Cecilie.

Klassekameratene terget henne med at hun og den nye gutten var kjærester.

– De terget også meg og sa at vi var gift. Jeg ble kjempe engstelig og redd for å bli mobbet selv, så jeg ble med de andre når de mobbet og plaget klassens nye gutt. Når jeg tenker på det nå så kjenner jeg at det ikke er greit. Det er ikke greit, slår Hansen fast.

– Jeg skammer meg over å ha vært med på mobbing. Jeg har tatt det med videre i oppdragelsen av min datter. Alle i klassen må inkluderes når det er bursdag. Vi må tørre å snakke med barna våre om hvordan de har det på skolen, og hvordan de tror de andre har det.

Må hjelpe mobberne

Hun mener at det er viktig å dele historien fra sin barndom. Hun håper det kan gjøre det enklere for de som mobber å stå fram slik at også de skal få den hjelpen de trenger.

Mobbeoffer

Dersom samfunnet glemmer å hjelpe mobbere kan de havne i uheldige miljøer i voksenlivet.

Foto: Mikael Damkier / ScanstockPhoto

– Jeg synes vi skal vise medmenneskelighet også for de som mobber. Det handler om at man har dårlig selvbilde. Man er redd, engstelig og utrygg på seg selv.

– Jeg tror at en av løsningene på mobbeproblematikken er å gi barna våre selvtillit og trua på seg selv. De må få vite at de er verdt noe. De må også forstå at det å stå opp for andre er en verdifull egenskap.

Cecilie Hansen er overveldet over at så mange møtte opp til fakkeltoget i Kirkenes søndag. – At så mange viste sin støtte er overveldende. Det sier noe om hvilket samfunn vi skal ha. Dette er en bølge som går over hele landet, og jeg håper virkelig at det gir resultater.

– Vi må ha trua på at det går an å være med og skape et samfunn sammen. Har man ikke trua blir det vanskelig å finne en løsning på mobbeproblematikken, mener Hansen.

Hun tror at fakkeltogene mot mobbing kan være med på å få både barn og foreldre til å tenke seg om i forhold til hvordan man snakker til hverandre, hvordan man snakker om hverandre, og hvordan man selv skal være med å bidra for å få et bedre samfunn.

Rørt initiativtaker

Fakkeltog mot mobbing.
Foto: Jørn Inge Johansen

Hildegunn Antonsen beskriver stemningen på torget i Kirkenes som magisk. Det kom 500 mennesker så det manglet minst 200 fakler forteller hun.

– Da jeg spurte de frammøtte om de hadde opplevd mobbing eller kjente noen som ble mobbet rakte sikkert 70 prosent opp hånda, sier Hildegunn Antonsen.

Etter å ha lest saken om 13 år gamle Odin som tok sitt eget liv etter å ha opplevd mobbing hele sin skolegang, mente Hildegunn at også Kirkenes, i likhet med flere andre byer, måtte stå opp mot mobbing.

– Dette er det viktigste toget som har gått i Kirkenes. Folk bryr seg masse om hverandre, sier initiativtaker, Hildegunn Antonsen.