Hopp til innhold

– Dette blir det råeste jeg har gjort

I dag vil Trine Lund (36) fortelle en hel by om hvordan hun ble mobbet gjennom hele barneskolen.

Trine Lund

– Nå når jeg selv har fått unger kan jeg bare tenke på den fortvilelsen og maktesløsheten foreldrene mine følte når ingenting nyttet. Møte på møte med klasser, elever og skoleledere. De truet med å ta meg ut av skolen, men ingenting hjalp, forteller Trine Lund (36) fra Kirkenes. I forbindelse med fakkeltogene mot mobbing står hun på torget i hjembyen og forteller for første gang åpent om år med mobbing på barneskolen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/NRK/privat

– Det er veldig skummelt. Mange sier at jeg er tøff, men dette blir det råeste jeg har gjort noensinne. Jeg vet at folk har et helt annet bilde av meg.

Trine Lund

Trine Lund (36) forteller at hun tror de fleste oppfatter henne som en blid og glad og sorgløs person. – Det er nok enda mange som vil bli overrasket i dag, sier hun.

Foto: Privat

I dag klokken 16.00 skal Trine Lund (36) stille seg foran familie, venner og andre i hjembyen Kirkenes og fortelle om det vanskeligste i livet sitt.

– Jeg gjør jo ikke dette for å få oppmerksomhet, men fordi dette er en utrolig viktig sak å ta tak i. Og hvis jeg kan hjelpe andre kan jeg ikke la det være, sier Trine Lund.

Fra hun begynte i 1. klasse til hun gikk ut av 6. klasse var det en sang som forfulgte henne på vei til og fra skolen. Det var medelever som ropte ordene etter henne, også i friminuttene mellom timene i løpet av skoledagen.

«Den sangen, det verset, ble sunget stille. Kanskje ikke høyere enn at bare jeg hørte det, det passet de på, slik at ingen av de voksne skulle få det med seg.»

– Har fått voldsom respons

Dette er bare et utdrag av det hun vil fortelle, og en bit av Trine Lunds skolehverdag som barn. Hele historien vil hun i dag dele med alle de som møter opp til fakkeltog mot mobbing i Kirkenes og i resten av landet.

Under parolen «Nei til mobbing! Ja til handling!» har flere tusen engasjert seg i fakkeltogene som i ettermiddag vil bli arrangert over hele landet, blant annet i Oslo, Trondheim, Stavanger, Haugesund, Kristiansand, Tromsø, Kirkenes, Steinkjer og Flekkefjord.

Selv forteller Trine Lund at det var historien om 13 år gamle Odin Andersgård Olsen, som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet, som gjorde at hun begynte å fortelle.

Tirsdag fortalte hun for første gang om årene på barneskolen til lokalavisen Sør-Varanger Avis. Tilbakemeldingene har vært overveldende.

– Det har vært en voldsom respons. Det har kommet fra foreldre til barn som mobbes, eller fra folk som selv blir mobbet. De vil høre om mine erfaringer, og om hvordan jeg har klart meg, forteller Trine til NRK.

(Saken fortsetter under videoen.)

Odin Olsen Andersgård ble 13 år. Han tok sitt eget liv etter å levd med mobbing på to skoler

Etter VGs dokumentar om mobbeofferet Odin Andersgård Olsen i helgen har mobbing i skolen igjen havnet på nasjonal dagsorden. Se innslaget om Odin i Dagsrevyen her.

Har kastet og brent barnebildene

I dag er hun voksen selv, og har kjæreste og barn. Og selv om hun har fortalt om de vanskelige årene til sin nærmeste familie, er det de færreste som har visst at hun har opplevd mobbing.

Hun tror de fleste alltid bare har oppfattet henne som en blid, glad og fornøyd jente.

– Men det er år som er borte fra hukommelsen min, som jeg ikke har fortalt om. Jeg har kastet og brent alle bildene. Kjæresten fikk tidligere ikke sett noen bilder fra den tiden, da jeg hadde kastet og brent alle jeg hadde, forteller Trine Lund.

Her er et utdrag fra den personlige historien Trine vil dele under parolen «Nei til mobbing! Ja til handling!» i dag:

«Til meg laget de en sang eller et vers som de ropte etter meg i friminuttene eller når gikk hjem fra skolen. Noe av det verste var når noen skulle velge lag i gymtimene, eller når vi skulle ha et opplegg med hele skolen.

Det va ikke det at jeg ikke skjønte noe. Jeg var skoleflink og god i både matte, engelsk og norsk.

Men jeg var jo ikke tynnest, finest, raskest eller tøffest.

Så da fikk jeg gjerne høre det når vi sto i rekka til gymsalen, eller ventet i skolegården; den sangen, det verset. Kanskje ikke høyere enn at bare jeg hørte det, slik at ingen av de voksne skulle få det med seg.

Jeg tror de som lagde og ropte den sangen etter meg også husker den. Jeg vet de gjør det. Det de ikke vet er den følelsen man får av å bli mobbet, følelsen av urettferdighet og tristhet for at akkurat du skal bli plaget dag etter dag, år etter år. Det gjør noe med deg.

Etter å ha hatt det slik i noen år var jeg som oftest syk og var hjemme de dagene vi skulle gjøre sånne ting.

Jeg husker ikke hvor mange ganger jeg lå hjemme og gråt og sa at det jo ikke er min feil. Jeg kan ikke noe for at jeg er som jeg er.

Nå når jeg selv har fått unger kan jeg bare tenke på den fortvilelsen og maktesløsheten foreldrene mine følte når ingenting nyttet. Møte på møte med klasser, elever og skoleledere. De truet med å ta meg ut av skolen, men ingenting hjalp.

Til slutt måtte jeg gjøre det selv. Jeg sluttet å spise og ble tynnere, og på mirakuløst vis ble ting mye bedre da. Etter hvert begynte også de eldre elevene på ungdomsskolen andre steder.

De som mobber ødelegger liv. Dette er ting jeg enda sliter med, noe jeg har fått erfare nå når lokket igjen er åpnet.

Alle må bry seg, og gjøre noe med mobbing. Hadde noen gjort det for meg så hadde jeg hatt så mye bedre barneskoleår å se tilbake på.»

For folk i Kirkenes og omegn kan man høre Trine Lund fortelle hele sin historie på torget i byen, før fakkeltoget vil gå samlet til Rådhuset. Også i resten av landet starter fakkeltog i en rekke byer klokken 16:00.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark