Hopp til innhold

Mobbesaker løses i konfliktrådet

Og det er 11 år gamle Gisle og kompisene hans glade for!

Pål Martin, Martin, Gisle og Thomas
Foto: Liss Jacobsen

Saker som omhandler mobbing og trusler har hatt en økning på drøye 17 prosent på landsbasis. Ved konfliktrådet i Øst- Finnmark har de god erfaring fra de sakene de har vært inne i.

Glad for at konfliktrådet kom på besøk

11 år gamle Gisle trives på skolen. Før gruet han seg.

- Jeg kunne nesten aldri gå i fred uten å bli mobbet. De sa mange stygge ting til meg. De tok lua mi. Jeg er blitt plaget siden 1 klasse, men da var det andre som mobbet meg. Så overtok noen andre når jeg ble eldre.

Men så kom konfliktrådet på besøk og det er Gisle, Martin, Pål Martin og Thomas glade for.

For de fire 11 år gamle guttenes hverdag ved Engelsvika skole i Vardø har endret seg etter at de møttes i konfliktrådet. I dag er guttene venner, og forteller at de nå forsvarer de som blir plaget.

Og selv om guttene syntes det var litt skummelt at konfliktrådet skulle komme, gikk det veldig bra.

- De som kom fra konfliktrådet hilste på oss og foreldrene våre. Så begynte vi å snakke om hva som har skjedd.

- Vi sa at vi hadde mobbet. Først var jeg litt redd, men så prøvde vi å ordne opp i det. Og da så vi hva vi kunne gjøre for å gjøre ting bedre. Vi skreiv under på en kontrakt om at vi ikke skulle mobbe og plage. Og vi skreiv en egen kontrakt om hva vi skulle gjøre for å gjøre det bedre.

Bidra til felles løsning

Vardø skole tok selv kontakt med konfliktrådet for å få til en løsning. Og i følge Arnfinn Moen ved konfliktrådet i Øst- Finnmark, er det stadig flere skoler som tar kontakt med konfliktrådet.

- Det virker som at flere kommuner ser nytten av å bringe inn en nøytral tredjepart, og erfaringene fra de sakene vi har jobbet med er gode.

Moen forteller at partene må sitte sammen rundt et bord og snakke om det som er skjedd, og sammen må de finne en løsning om hvordan de skal leve sammen videre.

- Ikke nok med at den som er mobba får anledning i å få retta opp det som er skjedd. Mobberen får også mulighet til å stå til ansvar for det han eller hun har gjort. Vi gir partene en mulighet til å snakke direkte med hverandre, og det er det som er det unike med konfliktrådet.

Advarer mot konfliktrådet

I Bodø var det for kort tid siden en alvorlig mobbesak, der en av landets fremste ekspertar på mobbing, psykolog Reidar Tyholt, sa at de ikke burde bruke konfliktrådet i mobbesaker. Han mener det er et nytt overgrep mot offeret.

Moen er ikke enig i den kritikken, og forteller at konfliktrådet er veldig varsomme i slike saker, slik at de ikke bidrar til nye overgrep.

- Vi driver megling, men det er ikke det vi gjør i mobbesaker. Det er ingenting å megle i i disse sakene. Jeg vil heller kalle det tilrettelagte møter, og vi forsikrer oss på alle bauger og kanter for at ingen skal lide overlast.Jeg synes det er trist at noen vil lage konflikt av måten vi løser konflikter på.

Førnøyd med konfliktrådet

Merete Pettersen er både mor og lærer. Hun har vært i konfliktrådet i en annen mobbesak i Vardø.

- I utgangspunktet var jeg skeptsisk til at mitt barn skulle være nødt å møte i konfliktrådet. Hvorfor skulle han i mekling når han ikke hadde gjort noe galt? Han var jo uskyldig og var blitt et offer. Men jeg så allerede mens vi var i konfliktrådet, og etterpå, at det er bra. Det går framover og hverdagen er blitt mye bedre.