NRK Meny
Normal

Oppsiktsvekkende resultat fra unge forskere

De er bare 20 og 21 år, og er de yngste som har fått publisert en vitenskapelig artikkel i de prestisjetunge Tidsskrift for den norske legeforening.

Unge forskere

To unge forskere som allerede kan vise til fremragende resultater. Inger Nilsbakken (til venstre) og Linnea Berg Karlsen

Foto: Elise Holdal, NRK

Inger Nilsbakken og Linnea Berg Karlsen er andreårs medisinerstudenter i Tromsø. Det betyr at de såvidt har begynt på vegen mot å bli leger eller forskere. Men det har ikke hindret dem i å gå i gang med et omfattende forskningsarbeid som nå har ført til viktige resultater.

Viktige resultater

Det de to har gjort, er å finne en metode for å påvise lekkasje av spinalvæske. Spinalvæsken er væsken som omslutter hjernen og ryggmargen. Ved skader kan væsken lekke ut, og dette er en farlig tilstand. Det er derfor viktig å fastslå om det er lekkasje, for å kunne sette i gang behandling raskt.

Dagens metoder er kostbare, kompliserte og det tar flere dager å få svar. Det de unge Tromsøstudentene har gjort, er å utvikle en metode som er billig, pålitelig og som gir svar øyeblikkelig.

Les også: Metoden som skal hindre varig hjerneskade

Les også: Med livet snudd på hodet

I det gode selskap

– Det var nysgjerrighet som drev oss, sier de to.

Unge forskere

De er fornøyd med jobben de har gjort, og glade for at de er tatt opp i det gode selskap, til tross for ung alder.

Foto: Elise Holdal, NRK

Lange dager, kveldsarbeid og helger har gått med for å finne fram til metoden, og nå har de fått lønn for strev.

De har skrevet en artikkel om prosjektet sitt, og den er nå antatt av det prestisjetunge Tidsskrift for den norske legeforening. (Les artikkelen her: http://tidsskriftet.no/article/3252481)

– Vi tror vi er de yngste som noen gang har fått inn en artikkel i dette tidsskriftet, sier Linnea Berg Karlsen.

– Vi spurte om de har publisert stoff fra noen som var så unge som oss, men mye tyder på at vi er de yngste, sier hun.

Vil spre ordet

– Nå vil vi spre ordet, sier Inger Nilsbakken. Siden dette er en billig og god metode, håper vi at den blir tatt i bruk på legekontor og legevakter.

– Dette kan også være en god metode i land der de ikke har råd og ressurser til å bruke de gamle, kostbare undersøkelsene, sier Inger Nilsbakken.