Hopp til innhold

Hva gjør kvinners hormoner med kondisen og styrken?

Løper du saktere hvis du har mensen? Kan eggløsningen ha noe å si for hvor godt du treffer blink? Det skal forskere nå finne ut av.

Kvinnelige idrettsutøvere

Illustrasjonsbilde: Nå skal det forskes på kvinnelige idrettsutøvere innen utholdenhet. Her ser vi Ingvill Måkestad Bovim som løp inn til en 4. plass under EM i friidrett i Amsterdam 2016.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Universitetet i Tromsø skal forske på hvordan hormonene påvirker treningen til kvinnelige idrettsutøvere.

Fendura er navnet på det nye forskningsprosjektet på kvinnelige idrettsutøvere innen utholdenhet.

Det skal ledes av Idrettshøgskolen ved UiT, Norges arktiske universitet, i Tromsø. Prosjektet har fått tildelt ikke mindre enn 33 millioner kroner.

Prosjektleder Boye Welde er førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen, og synes det er spennende at det nå blir forsket på kvinners premisser.

– Det er så viktig å få gjort dette fordi mye av forskningen som er gjort i forhold til utholdenhetstrening er basert på menn, sier Welde.

I løpet av fire år skal man finne ut hva menstruasjon, hormonelle variasjoner og bruk av p-piller har å si for kvinnelige utøvere. Her skal det ses på både deres treningshverdag, treningskvalitet og respons på trening.

Skimølla på Alfheims forsknings- og treningslaboratorium kommer til å bli sentral i forskningen.

Boye Welde

– Mye av den forskningen som har blitt gjort i forhold til utholdenhetstrening, er basert på menn, sier Welde.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Man lurer på når man presterer best

Selv om det skal forskes på kvinnelige langrennsløpere og skiskyttere er forskningen relevant for alle kvinner som driver med utholdenhet.

Ingvill Måkestad Bovim er tidligere toppidrettsutøver, og den første norske kvinnen som løp 800 meter på under to minutter.

Nå jobber hun på Idrettens helsesenter som klinisk ernæringsfysiolog. Hun syns prosjektet virker positivt.

– Som toppidrettsutøver gjør man sine tanker om når man faktisk presterer best og om man har en økt risiko for å kanskje bli skadet. Så det er bra det kommer mer forskning for å finne ut av dette, sier Bovim.

Ifølge Bovim tror noen jenter at de ikke kan prestere bra når de har mensen og man tør kanskje ikke å snakke høgt om det.

– Det er bra det settes søkelys på det av forskning og media slik at det ikke lenger blir så skummelt. Det kommer nok noen resultater undervegs, og det gleder jeg meg til, sier Bovim.

Bovim

Ingvill Måkestad Bovim er glad for at dette ha fokus på. Her under EM i friidrett i Amsterdam 2016.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Også landslagsløper Anna Svendsen fra Tromsø er positiv til prosjektet.

– Jeg synes det er kjempebra at det kommer forskning på dette når det er kjønnsfordeler mellom kvinner og menn. Så det blir veldig interessant å se om det blir gjort funn man kan ta med seg videre, sier Svendsen.

Anna Svendsen

Landslagsløper Anna Svendsen syns det er bra det blir gjort forskning på det siden det er naturlige forskjeller mellom menn og kvinner.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Får 33 millioner kroner

– Det er et prosjekt som det er rett tid å gjøre. Verden trenger resultater med kvinnelig fokus, sier Unn Sørum som er sjef for Tromsø Forskningsstiftelse.

Stiftelsen har gitt 11 av de 33 millioner kronene. Resten av budsjettet fordeler seg slik:

  • UiT bidrar med 18,6 millioner
  • NTNU har gitt 0,7 millioner
  • Gaveforsterkning med 2,8 millioner.

Sistnevnte punkt innebærer at private aktører gir pengegave for å stimulere kunst og kultur.

Ifølge Welde trenger prosjektet over 100 deltakere.

– Vi vil ha med kvinnelige utholdenhetsutøvere, særlig innenfor områdene langrenn og skiskyting på ulike nivå. Alt ifra lokale og regionale til de beste på nasjonalt nivå, sier prosjektlederen.

Boye Welde og Unn Sørum

Welde og Sørum er stolte av å sette UiT og Idrettshøyskolen på en arena med idrettsforskning som de mener er rett å gjøre. 

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Resultatet av forskninga kan bidra til at man på sikt kan designe et eget treningsopplegg for kvinner.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark