NRK Meny
Normal

Hun blir ny festspilldirektør

33 år gamle Maria Utsi er valgt som ny direktør for Festspillene i Nord-Norge.

Maria Utsi

Maria Utsi overtar stillingen etter Tone Winje som festspilldirektør.

Foto: Knut Aaserud

– Det har vært en mangeårig drøm for meg å få jobbe med festspillene. Jeg anser det som den viktigste kulturinstitusjonen i Nord-Norge.

Det sier Maria Utsi som et enstemmig festspillstyre i dag ansatte som ny direktør for knutepunktfestivalen i Harstad.

Jeg er mest av alt fryktelig glad, ikke rå reint lite stolt, og ydmyk overfor denne tilliten og det som ligger foran meg.

Gode skussmål

Det var ni søkere til stillingen som direktør for Festspillene i Nord-Norge. Nora Kiil, Knut Erik Sundquist og Lene Hansen var blant søkerne til jobben .

Utsi kommer fra Tana og har siden 2012 vært festivalsjef for Varangerfestivalen i Vadsø. Hun har masterstudier i teatervitenskap fra Universitetet i Bergen.

Hun er også nestleder i styret for Hålogaland Teater, styremedlem i Norsk Jazzforum og rådsmedlem i regjeringens bransjeråd for kulturnæringene.

– Hun har en bred erfaring og får svært gode skussmål, sier Hallvard Bakke, styreleder i FINN.

Han er svært glad for å ha funnet nåværende direktør Tone Winjes etterfølger.

Dere har fått en ung, direktør fra Nord-Norge, hva betyr det for festspillene?

– Det har i seg sjøl ikke noe å si. Hadde det vært en eldre fra sør-Norge som hadde vært mer kvalifisert, så har vedkommede fått jobben. Men det er veldig hyggelig at vi får en ny sjef fra Nord-Norge.

En arena det skal lyttes til

– Jeg har sterke ambisjoner i forhold til det å i enda større grad styrke og posisjonere festspillene som den viktigste arena for kunst og kultur i nord. Jeg vil at festspillene skal ta posisjon som en samfunnsarena det lyttes til., sier Utsi.

Hun vil ikke si noe om hvilke endringer publikum kan vente med henne i direktørstolen, men ønsker å ta det steg for steg.

– Jeg vil bygge på det gode grunnlaget som er i institusjonen. Men jeg ønsker å satse på kunstnere fra nord, med særlig fokus på unge artister. Jeg ønsker å jobbe med å utvikle nye samarbeid og utfordre både kunstnere og publikum.

Utsi overtar stillingen etter Tone Winje, som slutter etter eget ønske når hennes åremål løper ut etter festspillene i 2015. Maria Utsi har en ambisjon om å gjennomføre Varangerfestivalen 2015 i august før hun tar med mann og barn og flytter til Harstad.