Hopp til innhold

Tre nordslysbilder helt i toppen av britisk kåring

Tre av 20 bilder som ligger på The Guardians «shortlist» over årets beste astronomibilde er nordlysbilder fra Nord-Norge.

Ole Christian Salomonsen

Ole Christian Salomonsen har nådd hele verden tidligere også med sine fantastiske nordlysbilder.

Foto: Ole Christian Salomonsen

Hele tre norske bilder med blant de 20 bildene som er trukket ut fra hele verden til å knive i sluttspurten i konkurransen «Astronomy Photographer of the Year 2014». De tre er attpåtil fra Nord-Norge.

Felles for alle bildene som er plukket ut fra landsdelens bidrag er at det er fotografier av nordlyset.

Det er Royal Observatory i Storbritannia som står for kåringen, og den britiske avisa The Guardian publiserer vinnerbildene. Det finnes flere kategorier, og blant disse er «Earth and Space». Her kreves det at bildet inneholder landskap, folk eller andre «jordiske» ting, i tillegg til et astronomisk objekt eller fenomen. Det er i denne kategorien nordlysbildene har sin plass.

Fotografi av nordlys over Kattfjordeid

Ole Christian Salomonsen har tatt dette fotografiet av nordlys over Kattfjordeid. Han kaller bildet Creature. Bildet har havnet på shortlisten over Astronomy Picture of the Year.

Foto: Ole Chistian Salomonsen

Landsdelen blir lagt merke til

Ett bilde er fra Kattfjordeidet og er tatt av Ole Christian Salomonsen, det neste fra Skjervøy tatt av Dr. Claus Possberg (fra Tyskland), og det tredje er fra Steinsvik i Nordreisa av Tommy Richardsen.

– Det er artig å bli shortlistet, og det er artig at det er flere fotografer fra landsdelen som blir lagt merke til, sier Ole Christian Salamonsen, som er landskapsfotograf bosatt i Tromsø.

Han har med årene blitt kjent for sine nordlysbilder, og har erfaring fra astronomibilde-konkurransen fra før. I 2011 fikk han andreplassen for et nordlysbilde i kategorien «Earth and Space».

Selv om han gledes over å bli tatt ut, er han milevis unna å ta seieren på forskudd.

– Det er langt frem til å vinne noe. Det finnes så utrolig mange nydelige bilder der ute, og nordlysfotografier er blitt en egen sjanger etter hvert. Det nytter ikke bare å ta bilde av nordlyset, det skal settes inn i et arktisk landskap, og det er mange dyktige fotografer etter hvert, sier Salomonsen.

Bilder av nordlys har så langt ikke nådd til topps i konkurransen, som blir avholdt for sjette gang i år. Salomonsen tror det skal mye til, men man skal aldri si aldri, sier han. 18. september avgjøres vinnerbildet.

Armer som strekker seg

Den 30. oktober traff et koronautbrudd fra solen jorden, og viste et flerfarget nordlys over store deler av natten i Kattfjordeidet. Det var dette lyset fotograf Salomonsen fanget med sitt kamera. Bildet ble også kåret til «Astronomy Picture of the Day» av NASA den 6. november i fjor.

«De gamle bjørketrærne likner armer som strekker seg etter nordlyset som viser seg som en merkelig skapning på himmelen», skriver The Guardian om Salamonsens bilde.

Se Possberg og Richardsens bilder på Guardians blogg.

Se første episode av NRK-dokumentaren «Jakten på Nordlyset»

Norsk dokumentar. Hvor magisk kan Nordlyset være? Den internasjonalt kjente nordlysjegeren, Ole Christian Salomonsen, tar oss med i jakten på det ultimate nordlysbildet. Opplev helt unike nordlysbilder som aldri før har vært fanget på film. (1:2)

Broren ble med på bildet

Tommy Richardsens bilde er også viet en liten historie på The Guardians blogg:

«Et flamboyant bluss av nordlys over Steinsvikstranden i Nordreisa. Det varte ikke mer enn 10 minutter fra start til slutt, men det lyste opp hele himmelen og overrasket fotografen akkurat idet han var i ferd med å pakke sammen. Figuren til høyre er hans bror, rasende etter sin objektivdekselet for å fange de samme fenomenene. Det var vanskelig for fotografen ikke å le av sin bror mens han bevegde kameraet fra venstre mot høyre for å fange panoramaet, men heldigvis han sto stille lenge nok til å fange øyeblikket».