NRK Meny
Normal

Kjørte 230 kilometer for dette nordlysshowet

– Jeg var ute i ti timer i 15 minusgrader, men det var verdt det. Nordlyset er usedvanlig kraftig nå, sier nordlysjeger Frank Olsen fra Sortland.

Forrykende nordlysshow over Andøya, des 2013

Dette bildet er tatt på Sørmæla sør på Andøya. Til venstre skimter vi bygda Bø.

Foto: Frank Olsen
Forrykende nordlysshow over Andøya, des 2013

Nordlyset bølger som en gardin - i rosa, grønt, fiolett og gult. Her kan den lille Karsvogna skimtes til venstre i bildet. Til høyre er en snøbanke på vei inn.

Foto: Frank Olsen

Både sist helg og denne helga var det vært små «opphold» i uværet, noe nordlysentusiastene i Nordland vet å utnytte.

– Best var det forrige helg, men også i natt var det brukbare forhold. Da er det bare å komme seg ut, sier Frank Olsen fra Blokken i Sortland i kommune.

Forrige helg kjørte han 230 kilometer fra hjemstedet til Andøya for å få de beste bildene.

– Jeg ble overrasket hvor kraftige utbruddene var. Det var et forrykende nordlysshow natt til søndag. Jeg tok over 500 bildervoll. Det var ganske kaldt, ned mot 15 minus. Men kler man seg godt, er dette ikke noe problem, sier Olsen til NRK.no.

Han har hatt nordlyset som hobby i fire år, først mens han bodde i Tromsø, men også etter at han flyttet hjem til Vesterålen. På disse årene har han tatt 400.000 bilder av nordlyset.

Bedre i Vesterålen enn i Tromsø

– Det er bedre nordlysforhold i Vesterålen enn i Tromsø, rett og slett fordi det er mindre lysforurensing her.

Olsen har akkurat solgt 20 nordlysbilder til et stort revisjonsfirma i Oslo – hvor bildene nå pryder lobby og fellesareal over sju etasjer.

– Det største bildet er 3 meter langt, og er et panoramabilde av til sammen 8 bilder. Det viser Sortlandssundet fra Sortland via Langøya og videre ned mot Stokmarknes, sier Olsen.

Magisk lysspill

Frank Olsen tror at årets nordlyssesong blir bedre enn i fjor.

– Ifølge solforskerne skulle solsyklusen være på topp i fjor, men det slo ikke til. Dette er tydeligvis ingen eksakt vitenskap. Det vi håper på er at det blir en ny topp i år. Nordlysaktiviteten så langt denne sesongen tyder på nettopp det, sier Olsen.

Corona

Forrykende nordlysshow over Andøya, des 2013

Det finnes flere typer nordlys, og det gjeveste en nordlysfotograf kan oppleve er å få gode bilder at det som kalles Aurora Corona.

Foto: Frank Olsen

Det finnes flere typer nordlys, og det gjeveste en nordlysfotograf kan oppleve er å få gode bilder at det som kalles Aurora Corona, som betyr kronenordlys. Det oppstår når det er intens nordlysaktivitet som ofte strekker seg langt sørover. Det er som om nordlyset eksploderer. Det vi da ser kan minne om en krone.

– Helt fantastisk. Jeg tror jeg fikk mitt beste Corona-bilde denne natta. Dette fenomenet oppstår raskt, og kan være over på sekunder. Man må dermed være uhyre rask, sier Frank Olsen.

Med en 14 millimeters linse og lukkertid på 10–20 sekunder fikk han fryst bevegelsene og fargene i nordlyset.

– Bildene strekker seg over flere tusen kilometer. Man kan se Karlsvogna øverst i venstre hjørne på det ene bildet, sier Frank Olsen til NRK.no.

Ønsker seg bedre brøyting

Kulde, mye reising og mange timer med venting er ikke noe problem for Olsen og de andre nordlysjegerne i Vesterålen. Det er derimot manglede brøyting ute i distriktet.

– Det er ei stor utfordring å finne steder å parkere bilen når det er høye brøytekanter om vinteren. Disse blir ikke brøytet om vinteren. Nordnorsk reiseliv ønsker vintertursime, og mange norslysentusiaster besøker Nordland og Troms i jakten på nordlyset. De leier bil, men kan ikke stoppe noen steder. Isteden setter de bilene sine midt i veien i 80-sonen. Det er ikke bra, sier Frank Olsen.