Nær døden på skuter – politiet kaller det idioti

En mann i 20 årene var millimeter fra døden da han mistet kontrollen over snøskuteren. Politiet har sett seg lei på uvettig kjøring i fjellet.

snøskuterbilde

Her stoppet skuterføreren da han mistet kontrollen ned fjellsiden i Lyngen.

Foto: Troms politidistrikt

Snøskuterkjøring

Politimester Ole B. Sæverud (nærmest) og politioverbetjent Rolf Olav Sollied presenterte politiets tall for skutertrafikken.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det er kun flaks som gjør at denne mannen overlevde, sier politimester i Troms, Ole B. Sæverud.

Onsdag inviterte politiet til pressekonferanse om ulovlig kjøring på snøskuter. Politimesteren viste bilder av skuterspor og skuterkjørere politiet kom over under en helikopterkontroll rett før påsken.

En av situasjonene de kom over var en mann i 20-årene som mistet kontrollen på skuteren på vei ned en fjellside i Lyngen kommune.

– Mannen var ikke fra Lyngen, og kjente ikke terrenget eller hva som ventet han, forteller politioverbetjent Rolf Olav Sollied.

Politiet er bekymret

Den siste vinteren har politiet i Troms registrert rekordmange lovbrudd når det gjelder skuterkjøring.

– Vi ser at det er flere trender som har større omfang enn tidligere. Det gjelder justering på snøskuterne, enormt mye kjøring utenfor løypene, risikabel kjøring, og mange tilfeller hvor foreldrene har latt mindreårige kjøre snøskuter, selv om de ikke har lov til det, sier han.

I finske Kilpisjärvi fortviler politiet over at foreldre lar barna sine kjøre snøskuter. Det bekymrer også politimesteren i Tromsø:

– Det er svært alvorlig at ungdom får lov til å kjøre snøskuter av foreldrene. Det nytter ikke at vi driver forebyggende arbeid blant ungdom, hvis de får grønt lys for å bryte loven når de kommer hjem.

Politimesteren nevner blant annet du risikerer en bot som starter på 10.000 kroner dersom du blir tatt for ulovlig skuterkjøring. Ungdom som kjører uten tillatelse risikerer blant annet også å måtte vente mange år før de kan ta førerkortet.

De siste årene har det vært flere alvorlige snøskuterulykker i Troms. I etterkant av at 26 år gamle Tom Erik Brynlund mistet livet i skred i fjor, blusset det opp en debatt om skuterkjørere og snøskredfare.

– Hvorfor har ikke skuterfolket lært?

– Jeg tror ikke de tenker seg så mye om. I tillegg er det ikke like enkelt for oss å nå ut til dem. Noe som blir enda vanskeligere når for eksempel foreldrene lar unge folk legge ut på tur.

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud, sier at de vurderer flere tiltak for å få ned antall lovbrudd blant skuterførere.

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud, sier at de vurderer flere tiltak for å få ned antall lovbrudd blant skuterførere.

– Enormt omfang

Inge Elverum, leder i Bardu Motorferdselforening, mener det viktig å ikke skjære alle skuterkjørere over samme kam.

– Mitt inntrykk er at villmannskjøringen gjelder et lite mindretall. De fleste kjører forsiktig, sier Elverum.

– Det gjelder selvfølgelig ikke alle, men vi ser at ulovlig kjøring har et enormt omfang, sier Ole B. Sæverud.

– Blant annet var 16 av 20 snøskutere vi stoppet før påske, trimmet og justert for alt annet enn nyttekjøring fra hytta til et fiskevann, skyter politioverbetjent Rolf Olav Sollied inn.