– Skuterførere tar større sjanser i fjellet

Politiet og NVE ønsker mer fokus på snøskred i skutermiljøet. Skuterentusiast Thomas Moaksen forteller den siste tidens snøskred gjør noe med måten skuterfolket tenker på.

Snøskuter

Thomas Moaksen jobber med en film om ekstremkjøring med snøskuter. Noen av klippene har han lagt ut på Youtube. Moaksen sier at de ikke har fått noen kritiske tilbakemeldinger på filmene så langt.

Foto: Thomas Moaksen

– Vi ser at skuterførere tar større risiko enn skikjørere. Det virker som at skiløpere oppdaterer seg mer på nett, søker mer informasjon, og går gjerne flere sammen på tur, sier Hans Otto Salamonsen, fungerende avdelingssleder på ordensseksjonen på Tromsø politistasjon


Søndag ettermiddag omkom 26 år gamle Tom Erik Brynlund da han ble tatt av et snøskred på Brennmotinden i Balsfjord kommune.

Thomas Moaksen

Thomas Moaksen er skuterfantast i Balsfjord kommune. Søndag omkom en av hans venner etter å ha blitt tatt av snøskred.

Foto: Privat

Thomas Moaksen fra Balsfjord er en ivrig skuterkjører, og har lagt ut flere videoer med ekstrem snøskuterkjøring på Youtube.

– Søndagens ulykke er veldig trist. Jeg kjente mannen som omkom, han var en flott fyr, sier Moaksen.

Etter det NRK kjenner til er snøskutermiljøet i området stort.

– Jeg har kjørt snøskuter siden jeg var liten. Vi gjør det fordi vi synes det er artig og for å oppleve fjellet på en egen måte. I tillegg er vi så heldige at vi har fjellet rett i nærheten. Da er det mye enklere å komme seg ut, sier han.

– Hvilke farevurderinger gjør dere når dere er ute og kjører?

– Snøskredfare har ikke vært noe vi har tenkt mye på tidligere, men vi har det alltid i bakhodet. Personlig har jeg tatt snøskredkurs, men ulykker kan jo skje uansett hvor godt forberedt man er. Det er jo en del folk som ikke kjører så ofte, og de orker ikke bruke tid på skredkurs og slike ting, sier Moaksen.

Se Thomas Moaksens skutervideo her:

Fem skuterførere omkommet

I tillegg til mannen som omkom søndag, har det vært flere alvorlige ulykker med snøskuterførere som er tatt av skred i Nord-Norge det siste året.

26. mars i fjor omkom tre menn da de ble tatt av snøskred på skutertur på Senja. I november ble en 22 år gammel mann fra Lavangen tatt av snøskred da han var på jobb som reingjeter på Bjørnfjell.

Rune Engeset er seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og jobber med snøskredvarsling på Varsom.no. Han sier at skikjørere har blitt mye flinkere på å ta forholdsregler når de ferdes i fjellet, men har et inntrykk av at skuterførere ikke er like varsomme.

– Det er alltid tragisk når folk dør i skred. Vi registrerer at mange av dem som blir tatt i skred er skuterkjørere. Når det er snøskredfare tre i fjellet, er det krevende å ferdes der, og snøskred kan lett utløses. Særlig ved bruk av skuter, sier Engeset til NRK.

Vil prate med skuterfolket

– Jeg kan ikke si nøyaktig hvilke holdninger skuterfolket har når det kommer til snøskred, men vi vil gjerne i dialog med dem for å prate om hvordan de kan bli flinkere til å håndtere skred, både hvordan de unngår skred og hva de skal gjøre hvis de blir tatt av skred, sier Engeset.

Hør radiosak med politiet, NVE og Snøskuterforeningen her:

Leder for Snøskuterforeningen, Jon Olav Alstad, mener det er stort behov for å få sikkerhetsinformasjon ut til skuterfolket.

– Det er masse forbedringspotensial. Vi har et veldig behov for å få ut informasjon i miljøet. Ikke bare når det gjelder snøskredfare, men også annen typer sikkerhetstiltak. Men så lenge sikkerhetsarbeidet blir ignorert fra myndighetene, er det vanskelig å nå ut med den type informasjon, sier han.

Thomas Moaksen innrømmer at så mange omkomne skuterførere gjør noe med tankegangen.

– Du begynner jo å tenke. Jeg tror nok vi blir å være mer aktsom når vi er ute og kjører i tiden fremover, men kjøring blir det, sier han.

Også i Sverige er det et problem med snøskutere som blir tatt av skred. Se SVTs reportasje om at 20 prosent av skuterkjørerne som kjører i bratte skråninger har blitt tatt av snøskred:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Reportasje fra SVT» i nytt vindu

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo