NRK Meny
Normal

Nå får også Svalbard snøskredvarsling

Når 2100 snøskutere skal dure rundt i isødet på Svalbard, er det svært viktig med skredvarslingssystem som fungerer. Siden 2009 har to snøskuterførere mistet livet i skred på øygruppen.

Sysselmannen og Røde Kors søker i raset i Fardalen på Svalbard

SNØSKRED PÅ SVALBARD: I januar 2015 mistet en 21 år gammel mann livet i snøskred her.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

I vinter blir også Svalbard en del av den nasjonale snøskredvarslingen.

1. februar starter et prøveprosjekt hvor ansatte ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) skal gjøre observasjoner for Snøskredvarslingen.

Rune Engeset

OVERVÅKER SKREDFAREN: Rune Engeset leder den nasjonale snøskredvarslingen i Norge.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– UNIS har mange ansatte ute i felten hver dag, og er opptatt av det med snøskred. Seks av de ansatte skal derfor gjøre observasjoner av snøforholdene og skredaktiviteten på Svalbard, deretter skal vi lage varslene, sier leder for Snøskredvarslingen, Rune Engeset til NRK.

2100 skutere på Svalbard

Spesielt skutertrafikken er stor på Svalbard, og i dag er det rundt 2100 registrerte skutere på øygruppa, viser tall fra Miljøovervåking Svalbard og Jan Mayen. Gjennom hele vinteren er fastboende og turister på skutertur i det vakre landskapet.

Men noen av turene ender tragisk.

De siste seks årene har det vært to skredulykker på Svalbard der skuterkjørere har mistet livet. I januar 2009 mistet en 30 år gammel mann livet under kjøring i bratt terreng på Hiorthfjellet. I januar i år døde en 21 år gammel mann i et snøskred i Fardalen.

Gjennom skredvarslet håper man å unngå nye dødsulykker på Svalbard.

– Det blir et to måneder langt prøveprosjekt med skredvarsler for nærområdene i Longyearbyen, sier Rune Engeset til NRK.

Om skredvarsling for Svalbard skal gjøres til en permanent ordning, besluttes i 2017. Da skal hele den nasjonale snøskredvarslingen evalueres.

Stort snøskred på Svarlbard

Snøskred på Svalbard i 2009.

Foto: Torill Ustad Stav/Svalbardposten