NRK Meny
Normal

Nå er «Oppdrag Nansen» en del av et viktig selskap

Lørdag skal de fire ungdommene i «Oppdrag Nansen» tale på klimatoppmøtet i Paris. Under forberedelsene fikk de et par gode ord fra utenriksminister Børge Brende.

Brende hilste på

Utenriksminister Børge Brende hilste på Oppdrag Nansen-barna på Mercure Hotel i Paris fredag ettermiddag.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Så her sitter dere å forbereder talen deres, ja? Jeg burde vel egentlig forberedt min tale også. Men det kommer nok til å gå bra, sa Børge Brende da han hilste på ungdommene fra «Oppdrag Nansen» på Mercure Hotel i Paris fredag ettermiddag.

Utenriksministeren og de fire polfarerne er i den franske hovedstaden av samme grunn: De skal alle tale på klimatoppmøtet på lørdag. Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal være til stede under arrangementet i regi av den norske regjeringen.

– Vi har på en måte forberedt oss til denne reisen i over ett år, men jeg er ikke så forberedt som jeg først trodde, fordi jeg er skikkelig spent på hvordan dette skal gå, sier Erika Gjelsvik.

Ungdommene skal fortelle om sine opplevelser på sin ferd mot Nordpolen tidligere i år. Målet med foredraget er å overbevise politikerne i Paris om at noe må gjøres med klimaet, og at de må tenke på den kommende generasjonen når de skal forhandle frem en eventuell ny klimaavtale.

– De bør høre på oss. Vi har jo sett klimaendringene med egne øyne, vi har forsket en del, og det er jo vi som skal ta over jorda, sier Elias Damli.

Deltakerne i "Oppdrag Nansen" ankom endelig Paris.

Terroren truet planene

Ban Ki-moon og oppdrag nansen

Erika Gjelsvik og Johannes Breivik fikk møte Ban Ki-moon etter turen til Nordpolen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Fredag landet deltakerne i «Oppdrag Nansen» i Paris. Det har lenge vært usikkert om delegasjonen i det hele tatt skulle reise til den franske hovedstaden, etter terroranslagene i byen for noen uker siden.

– Etter terroren som var i Paris, har vi gjort nye sikkerhetsvurderinger rundt denne turen sammen med ledelsen i NRK. Vi har lagt om på en god del av planene, men behold det viktigste: At disse ungdommene får tale sin sak for politikerne her i Paris, sier prosjektleder Håvard Gulldahl.

Fikk hjelp av Steinfeld

Tidligere NRK-korrespondent, Hans-Wilhelm Steinfeld (til høyre), hjalp barna med talen.

Foto: Geir Evensen / NRK