Hopp til innhold

Stortingspolitikerne sto i kø for Nansen-barna

Politikerne var ikke sene å be da de ble spurt om å støtte ungdommene i «Oppdrag Nansen», men litt oljediskusjon med Siv Jensen ble det.

Knut Arild Hareide møter Nansen-barna
Foto: Mattias Høyem / NRK

– Det har vært artig å møte alle politikerne for å fortelle om hva vi gjør og for å spørre om de kan støtte oss. Alle har vært positive, men vi hadde en liten diskusjon med Siv om olje. Alle kan ikke være enige her i verden, sier Johannes Breivik (12).

Fredag reiser Johannes og tre andre polfarerne i NRK-produksjonen «Oppdrag Nansen» til Paris, for å holde et foredrag om sine opplevelser under klimatoppmøtet.

Barna ønsker også å få garantier fra verdenslederne om at de skal tenke på den kommende generasjonen under forhandlingene om en eventuell ny klimaavtale.

– Veldig kult at vi blir hørt

I forkant av Paris-turen er barna i Oslo for å forberede foredraget. Og på veien får de støtte fra norske topp-politikere. Mandag sto de nærmest i kø for å bidra i bevegelsen #meetthekids, som barna har satt i gang i sosiale medier.

Johanne (13) nådde Nordpolen

Elias Damli (f.v.), Johanne Jerijærvi, Erika Gjelsvik og Johannes Breivik deltar i Oppdrag Nansen. Gjengen skal til Paris for å delta på klimatoppmøtet.

Foto: Geir Evensen / NRK

– Jeg synes det er veldig kult at alle politikerne vi bare har sett på TV, støtter det vi holder på med og synes det er bra, sier Johannes.

Flere av stortingspolitikerne har bidratt med å blant annet skrive under på klimakontrakten deres og stilt opp på bilde med emneknaggen #Obamameetthekids.

– Jeg tror det blir veldig bra å ha dette med til Paris. At vi kan vise alle underskriftene fra ungdommer og fra politikere her i Norge. Da tenker de sikkert, at når Norge virkelig vil hjelpe til, kanskje vi også skal gjøre det?, forteller 12-åringen.

– Har en god følelse

Alle politikerne Nansen-barna snakket med mandag skrev under på kontrakten deres, og Erika Gjelsvik (13) er fornøyd med hva de har fått til så langt.

– Vi har snakket med utrolig mange i dag. Jeg har en god følelse, for nå har alle skrevet under og jeg føler at folk støtter oss. Vi diskuterte litt med Siv Jensen om olje og slike ting, men det hadde lite med kontrakten å gjøre, så det gikk fint.

Selv om Erika har en god følelse etter møtet med stortingspolitikerne, føler hun seg ikke helt forberedt til hva de skal gjennomføre i Paris under klimatoppmøtet.

– Jeg er så spent og gruer meg, samtidig som jeg gleder meg. Vi skal snakke foran massevis av viktige mennesker, men etter å ha snakket med de norske politikerne i dag, er jeg ikke like redd lengre. Jeg tror det kommer til å gå bra til slutt.

Fire ungdommer gikk til Nordpolen for å lære mer om klimaet. Her er noe av det de har vært gjennom.