NRK Meny
Normal

Mindre penger til nordnorsk kultur

En rekke nordnorske kulturinstitusjoner må belage seg på mindre penger fra det offentlige i årene som kommer.

Publikum

Festspillene i Nord-Norge er en av institusjonene som får mindre penger. Her fra åpningen i 2015.

Foto: Rune. N Andreassen

Årsaken er at Nordland fylkeskommune kutter i tilskuddet til den nordnorske kulturavtalen.

– Vi har et anstrengt budsjett som gjør at vi dessverre må ta noen innsparinger også på kultursiden. I budsjettvedtaket fra desember har vi sagt at vi skal spare rundt én million kroner på den nordnorske kulturavtalen, sier fylkesråd for kultur i Nordland, Ingelin Noresjø.

I 25 år har de tre nordnorske fylkeskommunene samarbeidet om finansieringen av en rekke nordnorske kulturinstitusjoner, deriblant Festspillene i Nord-Norge, Dansearena Nord og Nordnorsk kunstnersenter.

– Ikke en ønsket situasjon

Men dårlig økonomi fører nå til at Nordland vil bruke mindre penger på kultur. Tilskuddet til den nordnorske kulturavtalen reduseres med én million kroner, fra 17 til 16 millioner.

Ingelin Noresjø, fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse (KrF)

Fylkesråd for kultur i Nordland, Ingelin Noresjø håper kuttene kun blir midlertidig.

Foto: Kari Skeie

– Det er sterkt beklagelig. Vi ønsker alle sammen at vi skal styrke kulturen i nord fordi vi ser verdien av det. Konsekvensene konkret kan vi ikke si ennå, for det blir et resultat av forhandlingene. Det skal vi bruke god tid på sånn at vi får mest mulig igjen for pengene vi har, sier Noresjø til NRK.

Willy Ørnebakk styrer den kulturelle pengesekken på vegne av Troms. Han synes det er forståelig, men leit at Nordland nå vil bruke mindre penger på kultursektoren.

– Kultur er en svært viktig del av det vi holder på med og av dagliglivet til folk. Hvis vi ender opp med reduksjoner som blir vanskelig å håndtere, så er ikke det en ønsket situasjon. Vi skal prøve å strekke oss langt for å bidra til at dette blir et resultat som merkes i minst mulig grad ute i kulturlivet.

– Avtalen har vært en suksess

Festspillene i Nord-Norge er en av 14 nordnorske kulturinstitusjoner som må belage seg på mindre pengestøtte fra de nordnorske fylkeskommunene. Det liker ikke festspilldirektør Maria Utsi.

Maria Utsi

Festspilldirektør Maria Utsi synes det er trist at det blir mindre penger til den nordnorske kulturavtalen.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Dette er en unik avtale i nasjonal sammenheng. Den har over år skapt en så god og stabil økonomisk plattform for de viktigste nordnorske institusjonene. Den har vært en suksess og det har vært en viktig avtale som har vist hva vi får til når de tre nordligste fylkene samarbeider.

Hun skulle ønsket at man stimulerte avtalen videre snarere enn å kutte i den.

Reforhandlingen av den nordnorske kulturavtalen starter på Kirkenes torsdag, men først senere i år blir den nye fordelingsnøkkelen klar. Fylkesråd for kultur i Nordland, Ingelin Noresjø håper kuttet i kulturavtalen bare blir midlertidig.

– Jeg har helt klart mål om at vi skal styrke kultursektoren i Nordland og også i Nord-Norge på sikt. Hvis det blir økonomisk handlingsrom for det så vil det skje så raskt som mulig.