– Byene mye flinkere til å karre til seg kultur-kronene

Kulturtilbudet i distriktskommunene vil bare bli dårligere og dårligere, sammenlignet med i byene. Det tror leder for Ungdommens Kulturmønstring i Troms, Odd Halfdan Jakobsen.

Laster kart, vennligst vent...

KULTURINDEKSEN 2015: Her er en oversikt over kulturnivået i Norges 428 kommuner. Sjekk hvordan kulturtilbudet er i din kommune.

Denne uken kom en ny statistikk om kulturtilbudet i Kommune-Norge fra Telemarksforskning. Her er kommunene målt (per innbygger) på ti måter: tallet på kunstnere, kulturarbeidere, museumstilbud, konserter, kino, bibliotek, scenekunst, kulturskole pluss den kulturelle skolesekken, og sentrale tildelinger og frivillighet.

Byene leder an

Harstad og Tromsø troner høyt oppe, henholdsvis på 13. og 14. plass, mens Lenvik havnet på 190. plass.

Odd Halvdan Jakobsen leder UKM Arctic

Leder for Ungdommens Kulturmønstring i Troms, Odd Halfdan Jakobsen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Dette er utslag av politikk, og hvor aktiv eller inaktiv de politiske miljøene er, sier Odd Halfdan Jakobsen.

Men vil ikke Tromsø og Harstad trone høyt på statistikken fordi at de har store institusjoner som slår ut på statistikken?

– Ja det gjør de, men det er likevel interessant å se på koblingssystemet mellom fylket, stat og kommuner. For å komme inn under slike ordninger fordrer det en innsats fra kommunene selv, og der ser vi at spesielt Tromsø og Harstad er gode til å manøvrere seg når nye ordninger kommer på banen. I det bildet taper jo småkommunene. Vi ser også at det er lite initiativ fra de mindre kommunene om å lage prosjekt av en viss størrelse, slik at de oppnår støtte fra fylkeskommunalt og statlig hold. Dette skaper forskjeller mellom by og distriktskommunen, sier leder for Ungdommens Kulturmønstring i Troms.

Kulturelle lysglimt

Målselv og Kåfjord kommer godt ut av statistikken om kulturtilbud i kommunene. Målselv er på 41. plass. Det mener Odd Halfdan Jakobsen er fordi de har satset på kulturskole og – i Målselvs tilfelle – folkemusikksentret. Han legger til at Kåfjord har Riddu Riddu-festivalen, men tror også kommunen i Nord-Troms kommer høyt opp fordi de har et godt kulturskoletilbud.

Lenvik havner langt nede på statistikken. Bjørn Richard Pedersen, leder utvalg for oppvekst og kultur i Lenvik (Sp) begrunner resultatet slik:

– Vi må nok erkjenne at vi burde vært bedre. Det er helt klart politisk vilje, men vi har jo som kjent en stram økonomi. Men for 2016 ligger vi an til å øke kulturskoletilbudet i kommunen og det er jo gledelig.