NRK Meny
Normal

Miljøministeren: – Dette befester Tromsø som verdens arktiske hovedstad

Regjeringa bevilger 500 millioner kroner til et nytt tilbygg ved Framsenteret i Tromsø. Senteret får også mange nye forskere.

Framsenteret

Slik kommer Framsenterets til å se ut når byggetrinn 2 er ferdig om noen år.

Foto: Framsenteret

I revidert nasjonalbudsjett har regjeringen gitt startbevilgning til neste byggetrinn ved Framsenteret i Tromsø.

Stor utvidelse

Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker fortalte i morges at regjeringen har bestemt at byggetrinn 2 ved Framsenteret skal settes i gang. Totalt kommer utvidelsen til å koste en halv milliard kroner.

Foto: Dan Henrik Klausen

Dette betyr en stor utvidelse, både i antall kvadratmeter, men ikke minst når det gjelder forskningsvirksomheten ved senteret.

Det var fiskeriminister Elisabeth Aspaker som kom med denne nyheten nå i morges.

– Jeg er kjempeglad for at vi har fått dette til, sier hun. Dette betyr at landets viktigste forskningssenter når det gjelder arktisk forskning, blir enda bedre.

Innholdsrikt bygg

Tine Sundtoft

Klima- og miljøministeren venter stor økning i aktiviteten ved Framsenteret når byggetrinn 2 blir ferdig.

Foto: Jørn Inge Johansen

Framsenteret består i dag av 21 institusjoner som driver med tverrfaglig forskning, formidling, rådgiving og forvaltning innen naturvitenskap, samfunnsvitenskap og teknologi. Blant institusjonene som holder til i senteret, er Norsk Polarinstitutt, Havforskningsinstituttet og Bioforsk.

– I alt er det 250 ansatte ved forskningsinstitusjonene og de internasjonale sekretariatene som i dag er samlet i Framsenteret. Når nybygget kommer, blir det ytterligere 190 ansatte, 70 av dem kommer fra Havforskningsinstituttet, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Befester Tromsøs stilling

Framsenteret

Framsenteret er viktig for Norges ledende rolle i Nordområdene, og befester Tromsø som verdens Arktiske hovedstad. Det sier klima- og miljøministeren.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Ved å bygge ut Framsenteret styrker vi Norges ledende rolle internasjonalt i nordområdene, sier Sundtoft. Vi befester også Tromsø som verdens arktiske hovedstad, sier miljøministeren.

I tillegg til forskning huser Framsenteret viktige internasjonale sekretariater, som Arktisk Råd og North Atlantic Marine Mammal Commission, (NAMMCO). I april ble det også besluttet å lokalisere det internasjonale urfolkssekretariatet til Framsenteret.

Arbeidet kan begynne

Byggetrinn 2 ved Framsenteret kommer til å koste en halv milliard kroner. I revidert nasjonalbudsjett har regjeringa satt av 25 millioner som en startbevilgning. Dette betyr at arbeidet med planleggingen av bygget kan komme i gang, og det innebærer også at resten av pengene blir bevilget etter hvert.

En gledens dag

– Dette er en gledens dag for oss! Det sier administrerende direktør for Framsenteret, Are Johnsen.

– Dagens bevilgning betyr at vi kan fullføre planprosessen. Dette vil vi bruke resten av dette året på, sier han.

– Deretter står vi foran en byggeperiode på knapt to år, så når vi kommer til 2018, så vil det nye bygget stå der i all sin prakt, sier en fornøyd direktør.

  • Se video:
    Framsenteret får penger til utbygging