Hopp til innhold

20 nye blokker i Barentshavet

Miljøbevegelsen i sjokk etter utlysning av områder statens egne miljøetater vil verne.

Montasje

Ojle- og energiminister trodde ikke det kom til å bli noen miljøstrid rundt utlysningen. Der tok han grundig feil – miljøorganisasjonene raser.

Foto: Fotomontasje: NRK

Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski i Natur og Ungdom raser mot de nye utlysningene.

Foto: Natur og Ungdom

Oljeindustrien får nye muligheter til virksomhet i nord etter at Olje- og energidepartementet fredag utlyste tildeling i det som kalles forhåndsdefinerte områder (TFO).

Ifølge olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) foretar departementet den største utvidelsen av området som er omfattet av TFO siden ordningen ble etablert i 2003.

Årets TFO omfatter områder i Norskehavet og Barentshavet.

– Vi legger med dette til rette for nye funn, nye utbygginger og ny aktivitet i nord. TFO er en viktig del av oljepolitikken, sier Riis-Johansen til NTB.

TFO-området i Barentshavet er utvidet med i alt 20 blokker sammenlignet med TFO i 2009. Norskehavet er utvidet med 43 blokker, eller deler av blokker.

Riis-Johansen regner ikke med noen miljøstrid rundt utlysningen, men tror det kan bli en diskusjon om oljevirksomheten og hvor omfattende den skal være.

Miljøbevegelsen raser

Der tok han feil.

En samlet miljøbevegelse raser nå mot utlysningen, og krever at den avvikles en gang for alle.

– Det er mildt sagt litt spesielt at han ikke venter seg bråk. Han har delt ut områder som statens egne miljøetater har frarådet utlysning av, og ikke minst har naturvernorganisasjonene vært kritiske til dette, sier Kari Elisabeth Kaski hos Natur og Ungdom.

Tror ordningen utnyttes

Problemet med TFO-ordningen ifølge Kaski er at ordningen nå har blitt større enn de vanlige konsesjonsrundene. Men TFO-ordningen har ikke de samme grundige høringsrundene før utlysningene, slik de vanlige rundene har.

Kaski mener Riis-Johansen nå utnytter ordningen, som gjør det lettere å legge til rette for utvinning i sårbare områder.

– Jeg tror man her har en effektiv ordning som gjør at man kan tildele nye områder flere ganger i året. Og oljeindustrien presser på.

– Nå deler man ut blokker i Barentshavet, hvor man ikke har eksisterende blokker, og flere og flere områder omfattes av ordningen. Stadig flere av blokkene ligger i områder som miljøforvaltningen fraråder tildelinger i.

Krever stans i utlysningene

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, mener TFO-ordningen må avvikles.

Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
Rasmus Hansson

Rasmus Hansson i WWF er sterkt kritisk til at mange av de utlyste blokkene.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Janne Sollie

Direktør i DN, Janne Sollie var allerede i januar kritisk til utvidelsen av ordningen.

Foto: Geir Otto Johansen / Geir Otto Johansen/DN
Ketil Solvik Olsen (Frp)

Ketil Solvik Olsen i FrP roser Riis-Johansen for utlysningen.

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Vi krever at disse utlysningene stanses, det har kommet helt ute av kontroll, vi kan ikke ha det slik at man velger å se bort fra alle tilbakemeldinger fra både etater og miljøbevegelsen, sier Kaski.

Også Norges Naturvernforbund mener ordningen må avvikles.

– Den ikke klarer å ta hensyn til miljøinteressene. Over halvparten av områdene som utlyses er områder som regjeringens egne miljøfaglige direktorat har anbefalt at det ikke drives oljevirksomhet i. Det åpnes for oljeboring i kystnære områder hvor skadene på sjøfugl kan bli store, nær viktige fiskeriområder og nær viktige korallrev, sier lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.

– Ikke til å stole på

WWF mener at regjeringen henger igjen i oljealderen og ikke er til å stole på i klimaspørsmål.

– Nok en gang vil regjeringen ofre verdens mest verdifulle naturområder til fordel for oljenæringen. Mer enn 10 av de utlyste blokkene har så store naturverdier at alle miljøfaglige instanser har frarådet oljevirksomhet. I tillegg ligger tre av blokkene innenfor foreslåtte verneområder, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge.

Kritiske direktorater

Allerede i januar gikk både Direktoratet for naturforvaltning (DN), og Klima- og forurensningsdirektoratet ut med advarsler mot å utvide ordningen.

– Vi vet ikke nok om mange av de aktuelle områdene til å konkludere om hvor sårbare de er for miljøpåvirkninger. Men heller ikke områder som beviselig er sårbare har blitt skånet fra å inkluderes i TFO-runden. Dette er skuffende, sa DN-direktør Janne Sollie.

– Det er nå vi må være kloke i tildelingene, for all erfaring viser at det ikke nytter å ta områder ut av TFO-ordningen når de først er inkludert.

– Viktig bidrag

– Årets TFO-utlysning er et viktig bidrag til å holde aktiviteten oppe på norsk sokkel. Ser vi fremover blir det stadig viktigere å gjøre nytte av de feltutbyggingen som er gjort, sier olje- og energiministeren.

Han trekker særlig fram Goliat og Snøvhit-utbyggingen, som det etter hans mening vil være avgjørende viktig å ha lønnsomme funn rundt.

Selskapene har ny teknologi og nye data og bør utforske de modne områdene med nye briller. Erfaringene har vist at de har vært villige til det, og årets utlysning bør være meget interessant, sier statsråden.

Får ros

Men Riis-Johansen møter ikke bare motgang.

Fra Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, høster han ros.

– Jeg er glad for at han ikke har latt seg diktere av konservative krefter i den rødgrønne regjeringen, sier han.

Solvik-Olsen forventer at utlysningen følges opp med tildelinger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.