Hopp til innhold

- Bakdør til oljeboring i Barentshavet

Miljøorganer er skeptiske til hurtigtillatelser. Men Regjeringen forsvarer ordningen.

Oljeboring
Foto: Statoil / SCANPIX

Tre viktige norske miljøetater er svært skeptiske til at Regjeringa fortsatt holder bakdøra åpen for oljeleting i Barentshavet.

En spesiell ordning gjør det mulig å få søke om å lete etter olje og gass, uten å gå gjennom de vanlige konsesjonsrundene.

Bakdør

- Det er en ordning som har blitt en pervers variant av det den var tiltenkt å være. Den har blitt til en bakdør som underminerer de forvaltningsordningene som staten nå har blitt enig om, sier generalsekretær i WWF-Norge, Rasmus Hansson.

Problemet skjuler seg bak bokstavene TFO: ”Tildeling i Forhåndsdefinerte Områder”. I områder som tidligere er godt utforsket, kan selskapene få lov til å bore etter olje uten å gå gjennom de vanlige konsesjonsrundene.

Tre tunge offentlige instanser deler miljøbevegelsens skepsis til dette opplegget.

Kan bli presset

Både Statens forurensningstilsyn og Direktoratet for naturforvaltning krever den samme grundige behandlingen av alle søknader. Havforskinginstituttet mener forvaltningsplanene må være ferdige før nye tildelinger blir gitt:

- Når det gjelder TFO kan det være at vi blir presset til å uttale oss litt raskere enn det vi kanskje kunne ønsket, sier forskningsdirektør Reidar Toresen i instituttet.

Forsvarer ordningen

Statssekretær Guri Størvold i Olje- og Energidepartementet hevder alle innspill fra fiskeri- og miljøinstanser blir tatt seriøst, men hun kan likevel ikke love grundigere behandling av søknadene.

- Per nå har vi ingen planer om å avvikle TFO. Det er viktig at vi har gode og grundige prosesser hvor fiskeri og miljøfaglige innspill får komme inn til Regjeringa før den fatter sin beslutning, sier Størvold.

Krever avvikling

Stortinget har for lengst vedtatt en forvaltningsplan for Barentshavet, og en lignende plan for Norskehavet er på vei.

Men slepphendt tildeling av boretillatelser undergraver disse planene, mener Hansson.

Miljøorganisasjonen vil ha systemet bort.

- Vi kommer til å kreve at TFO-ordningen blir avviklet, og at ingen av disse områdene tildeles og åpnes, sier Rasmus Hansson i WWF.