Hopp til innhold

Vil stanse utlysning av leteblokker

Olje- og energidepartementet utlyste nye utvinningstillatelser i Norskehavet og Barentshavet i dag - til miljøbevegelsens skuffelse.

Kartutsnitt, nye blokker

Utsnitt av kart over de nye områdene i Norskehavet (t.v.) og Barentshavet.

Foto: OED

Utlysningen gjelder såkalte modne områder, som er delvis utvunnet. Natur og Ungdom og Naturvernforbundet ber regjeringen vente på evalueringen av ordningen med utlysning av slike områder.

63 blokker

Det utlyses 63 nye blokker i dag. Tildeling av for­hånds­definerte leteområder - såkalt TFO - er hovedsakelig tilbakeleverte blokker der det tidligere har vært aktivitet. Blokkene er deretter levert tilbake.

Terje Riis-Johansen

Terje Riis-Johansen

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Ifølge departementet vil utlysningen gi nye muligheter til selskaper på norsk sokkel, og bidra til å sikre stabil aktivitet i olje- og gassvirksomheten.

- Jeg legger dermed til rette for nye funn, nye utbygginger og ny aktivitet i nord, skriver olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

- Vent på evalueringen

Natur og Ungdom krever at utlysningen blir trukket tilbake.

- Regjeringen oppfører seg som oljeindustriens nikkedukker, og gir industrien enda flere områder å forurense på, mener leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold.

Ole Elvevold/NU

Ola Skaalvik Elvevold

Foto: Jo Straube/NU

Miljøorganisasjonen peker på at daværende olje- og energiminister Åslaug Haga startet en evalueringen av ordningen med TFO-er, forhåndsdefinerte leteområder. Evalueringen er ikke avsluttet.

- Stans utlysningen

Elvevold beskylder olje- og energiministeren for å ville dele ut flest mulig blokker til oljeindustrien før resultatet av evalueringen kommer.

- Av hensyn til klimaet krever vi umiddelbar stans i utlysningen, sier Elvevold.

Han får følge av Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

- De miljøfaglige rådene overkjøres rått og brutalt av regjeringen, mener han.

Sjøfugl og koraller

Ifølge Naturvernforbundet er store deler av de utlyste områdene sårbare. I over halvparten av områdene advarer statens egne miljøetater mot å slippe oljeselskapene til, sier forbundet.

- Det åpnes for oljeboring i kystnære områder hvor skadene på sjøfugl kan bli store, nær viktige fiskeriområder og nær viktige korallrev, skriver Haltbrekken i en pressemelding.

Søknadsfristen er 15. september. Til­latelsene blir utdelt ved årsskiftet.