NRK Meny
Normal

Flere unge engasjerer seg etter terrorangrepet

Til tross terrorangrepene som skjedde fredag, nekter ungdomspolitikere i Troms og Finnmark å la seg skremme til taushet. I tiden etter har ungdomspartiene fått flere medlemmer enn vanlig.

Fakkeltog Stavanger

Ungdomspartiene opplever at flere ungdom melder seg inn i partienem etter terrorangrepet som rammet Norge, og Arbeiderpartiet og AUF spesielt.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Jeg vet hvordan det er å knytte bånd gjennom ungdomspolitikken. Man diskuterer viktige spørsmål, og har lyst til at morgendagen skal være bedre. Det er det eneste man vil. Jeg gleder meg til å se at ungdomspolitikken blomstre over hele landet etter det som har skjedd.

Det sier leder for Unge Høyre i Troms, Kristian Størback.

Han har politiske motstandere, men også venner som opplevde tragedien på Utøya, der minst 68 personer ble drept.

Nekter å gi opp

En som også hadde venner på Utøya er Kristoffer Mathisen, leder for Sosialistisk Ungdom i Finnmark. Til tross for at han er nært påvirket av det som skjedd, så vil han ikke gi opp.

– Man må bekjempe dette med mer demokrati. Vi kan ikke la terroristen vinne. Det er ungdommen som er Norges fremtid, sier han.

Også regjeringa og statsministeren har etter tragedien på Utøya og i Oslo fredag, lagt vekt på at dette ikke skal knekke verken Norge som nasjon, eller det politiske Norge.

– Mer åpenhet, mer demokrati. Det er Norge. Vi skal ta tryggheten tilbake, sa Jens Stoltenberg i sin tale til folket under minnemarkeringen på Rådhusplassen i Oslo mandag.

(Artiklen fortsetter under bildet)

Stoltenberg

150.000 mennesker samlet seg på Rådhusplassen i Oslo for å markere motstand mot terror. Statsminister Jens Stoltenberg holdt appell.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Stolt av å være ungdomspolitiker

Tragedien på Utøya hadde politisk aktive ungdommer som mål. Men den siktede Anders Behring Breiviks terrorangrep lyktes ikke å skremme de politisk aktive ungdommene i Troms og Finnmark til taushet.

Tvert imot så føler de at det de gjør er mer viktig en noen gang.

– Jeg er stolt av å være politisk aktiv. Det første jeg tenkte og skrev på Facebook etter det skjedde var at dette er tungt og vanskelig. Og at ungdom som lar seg engasjere og som engasjerer, er det vakreste som finnes, sier Unge Høyres Kristian Størback.

Mange melder seg inn i partiene

De fleste ungdomspartiene har fått flere medlemmer de siste dagene. Både Unge Høyre, FrP Ungdom og Sosialistisk Ungdom forteller om flere nye medlemmer en vanlig.

Kristoffer Kanestrøm i FpU i Tromsø tror fredagens tragedie vil endre folks syn på terror.

– At en av våre egne innbyggere i Norge utfører en av de mest grusomme terrorhandlingene i nyere i historie i Europa er spesielt. Vi ser nå at vi aldri kan vite når vi opplever terror og hvem som står bak, sier han.

Moderpartiene opplever kraftig vekst

Også ungdomspartienes moderparti har opplevd at flere hundre mennesker har meldt seg inn i partiene de siste dagene.

– Dette viser mange ungdom hvor viktig arbeidet AUF og flere partier gjør i forholdt til antirasistisk arbeid. Vi må fortsette dette arbeidet. Det er viktigere enn noen gang før, sier leder for Sosialistisk Ungdom i Troms, Kjerstin Solheim.