NRK Meny
Normal

Massiv gransking av flyktningtjenesten i Tromsø

Både kontrollutvalget, politiet og Tromsø kommunes egen administrasjon leter nå etter forklaringen på hvordan en ansatt har kunnet underslå 4,5 millioner kroner fra kommunens flyktningtjeneste.

Rådhuset i Tromsø.

Den bedragerisiktede var tidligere ansatt i flyktningtjenesten i Tromsø kommune.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

En tidligere ansatt i tjenesten innrømmet i forrige uke grovt bedrageri for 4,5 millioner kroner. Vedkommende har erkjent straffskyld, og saken etterforskes nå av politiet.

Nå vil kommunen finne ut om reglement og rutiner er fulgt, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Øyvind Hilmarsen
Foto: Trygve Hongset

– Det handler om de generelle økonomifullmaktene og reglementene i Tromsø kommune. Det skal være to personer som attesterer og anviser utbetalinger. Vi vil finne ut om alle disse reglementene og fullmaktene er fulgt, og om vi eventuelt er nødt til å endre noe på bakgrunn av denne saken, sier Hilmarsen.

Var i gang med gjennomgang

Kontrollutvalget i kommunen begynte på sin side en gjennomgang av hele flyktningtjenestens virksomhet allerede tidligere i år, etter mistanke om uregelmessigheter ved fakturering.

Den kommunale tjenesten hadde altså kritiske øyne på seg allerede før Skatteetaten kom over kritikkverdige forhold og som gjorde at saken ble anmeldt.

Når bedragerisaken er et faktum, har altså kommuneadministrasjonen selv satt ned sitt eget team av controllere og jurister som nå skal gå tjenesten etter i sømmene. På toppen av det hele pågår det også ei politietterforskning av den konkrete bedragerisaken.

Vil kreve tilbakebetaling

– Nå vil jo politiet etterforske denne saken videre, og da regner jeg med at det kommer en tiltale og etter hvert en rettssak. Da vil vi også kreve erstatta de beløp som er underslått fra kommunen, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Trenger sikre rutiner

Det er også opposisjonspolitikere som reagerer sterkt på det som har skjedd i flyktningtjenesten. Blant dem er Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret, Kristin Røymo.

Kristin Røymo

Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret og byrådslederkandidat for partiet, Kristin Røymo.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Hun mener kommunen må ha rutiner som forhindrer at slikt bedrageri kan skje.

– Jeg stoler på at byrådslederen nå håndterer denne situasjonen på en profesjonell måte og iverksetter de tiltakene han mener er nødvendig for å få kontroll på økonomirutinene i flyktningtjenesten, sier Røymo.

En sårbar tjeneste

Hun mener at flyktningtjenesten er utsatt på sin måte, fordi de arbeider med mennesker som er sårbare.

– De er nye innbyggere i Tromsø kommune, mennesker som kommer fra andre deler av verden og som trenger støtte og hjelp til å bli en del av vårt samfunn, sier Kristin Røymo.