Lærer tiltalt for gjentatte seksuelle overgrep mot elever på skolen

Læreren fra Midt-Troms ble frikjent for overgrep mot en elev i 2016. Nå er han tiltalt for gjentatte overgrep mot to andre elever på den samme skolen.

Marie Lygre

Politiadvokat Marie Lygre sier politiet fikk informasjon som førte til at det ble opprettet ny sak mot mannen, som bare to måneder tidligere var blitt frikjent for overgrep.

Foto: NRK

Overgrepene skal ha skjedd fra august 2012 til desember 2014, da barna var mellom sju og ni år gamle.

De seksuelle handlingene anses som utført under særdeles skjerpende omstendigheter fordi de skal ha skjedd over lang tid og fordi vedkommende har misbrukt sin stilling.

I desember 2016 ble mannen frikjent i Hålogaland lagmannsrett for lignende overgrep mot en medelev til de to som nå er de fornærmede.

I Senja tingrett hadde mannen først blitt dømt til fem måneder fengsel.

Eleven som den gang var fornærmet fortalte i retten at de da påståtte overgrepene skjedde i klasserommet, og nesten hver gang tiltalte var til stede i klasserommet.

I tillegg til fengsel ble læreren dømt til å betale 50.000 kroner i erstatning til eleven.

Læreren, som er i 30-årene, anket saken til Hålogaland lagmannsrett og i desember samme år ble han frikjent.

To måneder senere – i februar 2017 – fikk politiet informasjon som førte til at det ble opprettet en ny sak og innledet ny etterforskning av mannen.

Nekter straffskyld

Nå er altså mannen tiltalt på nytt. Også denne gangen nekter mannen straffskyld. Det forteller hans advokat, Oddvar Villy Eriksen.

– Min klient stiller seg like uforstående denne gangen som sist han ble anklaget for å ha forbrutt seg mot norsk lov.

Ifølge forsvareren var de to barna som nå er fornærmet inne til avhør i den forrige saken, uten å fortelle om overgrep.

– Etter frifinnelsen i lagmannsretten ble det mye prat, og da er det mange som har meldt seg som har opplevd ett og annet. Det er denne settingen som er vesentlig. Det er også spesielt at slike handlinger skal ha skjedd i et klasserom med jevnaldrende til stede. Det er cirka tjue potensielle vitner. Da er det merkelig at ingen har sett noe.

Ble innkalt

Politiadvokat Marie Lygre sier til NRK at det var politiet som innkalte elevene som nå har status som fornærmede i saken, til avhør.

– Vi fikk informasjon som gjorde at vi opprettet en ny sak. I den forbindelse ble elevene innkalt til tilrettelagt avhør. Så det er verken foreldrene eller barna sjøl som har kontaktet politiet, sier hun.

Utover dette ønsker hun ikke å uttale seg.

– I motsetning til forsvarer ønsker jeg ikke å forhåndsprosedere saken i media. Jeg synes resten skal komme fram i rettssaken, sier hun.

Fant bilder

Mannen er også tiltalt for å ha oppsøkt nettsider hvor det fantes bilder som viser seksuelle overgrep mot barn og materiale som seksualiserer barn. Ifølge tiltalen hadde læreren minst 250 unike billedfiler og inntil ti filmer med slikt innhold lagret eller mellomlagret på sin datamaskin.

– Min klient bestrider dette. Han mener det ikke er mindreårige barn som opptrer på disse bildene. Jeg har ikke sett dette materialet selv, sier forsvarer Oddvar Villy Eriksen.

Han forteller at hans klient ikke lenger jobber som lærer.

Saken er berammet til 20. mai, og det er satt av tre dager i Senja tingrett.